Vánoční dárky aneb letos budu zodpovědný ježíšek

Každý rok ten stejný příběh. Vánoce jsou za dvěřmi. 

Každý rok ten stejný scénář. Pár dní před Vánoci naběhnete do mega velkého a mega přecpaného obchoďáku a doufáte, že vás tam cvrnkne do nosu ideálně rovnou 10 oříšků – pro babičku, mamku, taťku, partnera či partnerku, děti od ségry… A ono nic. Respektive něco, co vás stálo spoustu času, všechny nervy a s čím stejně nejste pořádně spokojeni. Ale vezmete to, protože Vánoce jsou za dveřmi a vy prostě NĚCO musíte koupit.

Nebo patříte mezi ty, kteří všechno nakoupí přes internet? Bez toho, aniž byste si věc pořádně prohlédli a vyzkoušeli? Tahle varianta je v dnešní době velmi oblíbená, ale… Kolikrát se vám stalo, že vám zboží přišlo pozdě, nebo že vám přišlo NĚCO, co rozhodně nevypadalo jako to na obrázku?

A jak se budou cítit ti, kterým tohle NĚCO pod stromečkem předáte? Odpověď asi znáte. Až si maminka rozbalí svůj tradiční šátek (za posledních pět let je už pátý), brácha opět otevře obálku s penězi, tatínek už podle tvaru pozná, že to je další lahvinka do sbírky, bude všem jasné, že jejich ježíšek jako každý rok koupil první dárek, který našel, a vůbec nad ním nepřemýšlel. Škoda.

Jak vybrat dokonalé dárky?

Vybrat dárek podle nás znamená zastavit se. Ne až v tom nákupáku, ale ideálně třeba měsíc předem doma. Napsat si seznam, komu dárky chcete dát a u každého si představit jaký je, co má rád, co ho baví. Může se vám zdát, že tohle je časově náročnější než jedna návštěva obchodního centra. My si to nemyslíme. Navíc dnešní online doba je pro nákup dárků ideální. Zadáte pár klíčových slov, které vystihují vaše blízké a dárek se určitě objeví. Nebojte se být originální. Jedině tak vaše rodina pozná, že jste se tentokrát opravdu snažili a nad dárkem snad poprvé přemýšleli. Důležité je také poslouchat. O čem váš partner mluví, co se mu líbí, co by si přál. Občas se jen tak mezi řečí dozvíte spoustu zajímavých věcí.

Inspirace na dokonalé dárky není nikdy dost.

Další inspirací, jak a kde najít ty pravé dárky, můžou být nejrůznější články a recenze. V časopisech nebo na internetu existuje spousta již ověřených tipů na ty nejlepší dárky pod sluncem. Náš další článek se jim bude také věnovat - našli jsme totiž rovnou 12 dárků, které jsou podle nás dokonalé. Dokonalé proto, že jsou originální a zároveň šetrné k přírodě. Na tipy se můžete podívat v našem dalším článku 12 tipů na dokonalý dárek .

Tipy na netu jsou super přípravou, ale nákup dárků rozhodně doporučujeme osobní a „vlastnoruční“. Udělejte si díky internetu představu, co asi byste chtěli pořídit, a běžte se projít. Existují místa, kde nejenom že najdete úžasné dárky, které si prohlédnete a osaháte, ale také vás svojí atmosférou nadchnou a konečně vám ukážou, jak vypadá to pravé kouzlo předvánočního času. Zapomeňte na přecpané nákupáky a zajděte do Place storu, na LEMARKET, Dyzajn market a tak dále a tak dále. Inspirativních a kouzelných trhů s originálními, handmade a designovými věcmi je naštěstí spousta.

Proč plánovat dárky s předstihem?

Důležitou výhodou, proč kupovat dárky dopředu, je také fakt, že nemusíte vybírat jen dárky, které se skladují v obří hale za městem. Ano, ta stojí přesně tam, kde kdysi bývala krásná louka. Nebojte se zboží z větší dálky nebo i ručně vyráběných dárků, které je potřeba nejdříve na míru vytvořit (do výroby se samozřejmě můžete pustit taky sami, to byste překvapili dvojnásobně). Navíc se může stát, že netrefíte barvu či velikost, takže s včasným nákupem stihnete dárek do Vánoc i vyměnit.

Nákup dárků na poslední chvíli bývá dost náročný i pro vaši peněženku. Každý třetí Čech prý dá za vánoční dárky přes 10 000 Kč. Vysypat tuhle částku z jedné výplaty může být problém. A to je další důvod, proč nakupovat dopředu a postupně. Peníze si rozložíte, takže vás před Vánoci nezaskočí ani zdražení svařáku na trzích.

Vymazlený dárek ve vymazleném balícím papíře

Jakmile budete mít vymyšlené dárky, nezapomeňte také na kvalitní papír. Může se to zdát zbytečné, ale originální a designový dárek si zaslouží i originální a designový obal. Objevili jsme úžasné a opravdu kvalitní balicí papíry, takže při balení je jen tak neroztrhnete. Některé jsou vyráběné přímo v České republice, jiné ve Francii či Německu. Chtěli byste vědět, jak vypadají a co jsou vlastně zač? Sledujte náš blog na www.darujtohrou.cz, určitě vám sem hodíme nějaký tip.

Jde to i bez dárku

Pokud vám i po přečtení tohoto článku stojí vlasy hrůzou z představy vánočních nákupů, nezoufejte. Máme pro vás ještě jeden tip. Slyšeli jste o bezdárkových Vánocích? I tohle je varianta. Především pokud se vaše rodina skládá ze samých dospěláků. Prostě ne každý je na dárky a není to žádná ostuda. Víc vám o bezdárkových Vánocích a o tom, jak na ně připravit své blízké, přineseme přesně za měsíc v jednom z našich článku.

Jaký je tedy návod, jak koupit skvělý dárek? 

Překvapíte letos vaše nejbližší a nadělíte jim něco, co má hlavu a patu? Co bude promyšlené, trefné a užitečné? My vám věříme. Ale pro jistotu ještě jednou zopakujeme to nejdůležitější:

  1. zastavte se - dopředu a hlavně v klidu,
  2. napište si seznam - všech, kterým chcete dát dárek + co každého vystihuje,
  3. naslouchejte a poslouchejte - co vám partner říká, co vám mamka ukazuje, co váš táta obdivuje …,
  4. nechejte se inspirovat – přečtěte si články s vyzkoušenými tipy, projděte se po designových trzích,
  5. koukejte se kolem sebe - cvrnknout do nosu vás může cokoliv a kdykoliv. 

Tak co, jdete do toho? Užijte si letos předvánoční čas. A vzpomeňte si na nás pod stromečkem, až si vaši blízcí budou rozbalovat dárky s otevřenou pusou. Potěšit a překvapit je prostě nejvíc. Nejen o Vánocích.