Bezdárkové Vánoce

Bezdárkové Vánoce. Budou to pak Vánoce?

Spojení bezdárkové Vánoce ve vás může vzbuzovat obavy. Budou to ještě Vánoce? Z čeho se pak budeme pod stromečkem radovat? Na co se na Štědrý den budeme těšit?

Ruku na srdce

A teď upřímně. Kolik dárků vám za posledních pár let udělalo opravdu velikou radost? Pár jich určitě bylo, ale předpokládáme, že to byly dárky, které jste si přesně nadiktovali.  A teď nemáme na mysli dopis Ježíškovi. Takový ten klasický, ve kterém vypíšete vše, co si přejete, a pod stromečkem netrpělivě čekáte, co Ježíšek vybral. No tak přiznejte se, kdy naposledy to byly tyhle kouzelné Vánoce s překvapením? Říkáte, že spíš diktujete a posíláte linky na konkrétní dárek? A jsou to ty pravé Vánoce? Ano, radost z dárku máte, ušetříte peníze (když byste to nenašli pod stromečkem, museli byste si to dříve či později sami koupit), ale kde je ta přidaná hodnota Vánoc?

Návrat k tradicím

V současné době se proto šíří trend bezdárkových Vánoc. Je to vlastně další z návratů k dávným tradicím. Ještě snad před sto lety se na Vánoce obdarovávali pouze koledníci, a to jen něčím dobrým na zub. Potom se začali dávat praktické dárky dětem, no a pak se to rozjelo. Dárky pro všechny a za spoustu peněz. Co to tedy letos zkusit po staru?

Sejít se, ozdobit společně stromeček, připravit štědrovečerní tabuli, projít se a koukat na světýlka v oknech, dát si vaječňák nebo svařák, popovídat si, zavzpomínat na dřívější Vánoce, zajít na půlnoční. Žádné dárky, žádné přeplněné popelnice, žádné zklamání, minimum stresu.

Jsou bezdárkové Vánoce pro vás?

Jestli pořád váháte, jestli do toho jít, máme pro vás pár otázek: Kupujete si to, co si zrovna přejete, sami v průběhu roku? Máte pocit, že vůbec nic nepotřebujete? Neumíte se přetvařovat a nevhodné dárky posíláte rovnou dál? Nesnášíte nakupování? Pokud jste na výše uvedené otázky odpověděli „ano“, možná je na čase opravdu reálně o bezdárkových Vánocích uvažovat. Ještě ale zadržte. Předtím, než se pro tuto variantu Vánoc rozhodnete, sedněte si s rodinou a u kávy proberte pocity všech, kterých se to týká. Odhalte jim vaše obavy, vyslechněte si ostatní a zároveň jim představte váš ideální Štědrý den. Uvidíte, že se toho někdo určitě chytne. Třeba vás překvapí, kolika lidem spadne kámen ze srdce, že letos ušetří čas, energii a peníze. A jestli maminka bude smutná… Nějaké mini překvapení byste jí mohli vybrat. Co myslíte?

A co děti a bezdárkové Vánoce? 

Na druhou stranu to prosím nepřehánějte. Přimlouváme se za ty, pro které mají Vánoce obrovské kouzlo a nemůžou si své vysněné autíčko nebo mrkací panenku sami koupit. Pokud se rozhodnete pro bezdárkové Vánoce, slíbíte nám, že děti svůj dáreček pod stromečkem najdou? Vždyť co je víc, než rozzářená dětská očička a mini úsměv od ucha k uchu?

Díky našim předchozím článkům víte, jak správně vybrat dárky a které dárky by letos mohly vaše blízké potěšit. I tak je možné, že na nákupy prostě nejste a jen vás stresují. Takže držíme pěsti, ať už se letos rozhodnete jakkoliv.

Bezdárkové Vánoce respektujeme, ale na rovinu říkáme, že my dárky milujeme. Když jsou vybírané s láskou a citem.