Deskové hry jako vánoční dárek

Sháníte dárek pro partu kamarádů? Jste nadšeným hráčem deskových her nebo jen hledáte originální dárek k Vánocům? Chcete hru pro dva nebo zavařit své mozkové závity? Spojili jsme síly se 188 nadšenými hráči deskových her, abychom pro vás připravili výběr těch nejlepších hned v několika kategoriích. Projděte si jejich tipy a vyberte to pravé.

 

Hry pro dva hráče

Nemusí být pozdní večer, ani první Máj. Lásky čas je vždy a u nás doma se koření hraním deskových her. Hledáte dárek na společné večery s drahou polovičkou nebo spolubydlícím? Tak čtěte pozorně. 

Patchwork

Vyšívaná dečka už dávno není zábavou jen pro dámy. Ač by se mohlo zdát, že hra bude bavit jen zaryté milovnice šití, tak patchwork je strategická hra, kterou si zahrajete jak s partnerem či partnerkou, tak i s adolescentní dcerou. Cílem hry je ta nejhezčí dečka za nejvíc bodů. Jehla a nit není třeba. Za to taktizování a dobrá strategie je na místě.

Watergate

Watergate se zalíbí hráčům, kteří u deskovek rádi tráví více času. Je to čistokrevná hra pro dvojici, kterou lze hrát klidně i hodinu. Stačí se dohodnout, kdo bude na straně prezidenta, a kdo na straně novinářů. Pak už se hráči přenesou do dějin z roku 1972, kdy proběhla slavná aféra Watergate. Ve hře najdete novinářskou nástěnku, herní karty s akcemi, novináři a konspirátory. Poodhalte kousek historie a důkladně promyslete strategii. Hru ocení milovníci taktizování a historie už od pubertálního věku.

Azul

Hra inspirovaná tematikou maorských obkladů. Nejdřív dečky, teď obklady. Že oni se nám ti vývojáři her snaží něco naznačit? Azul se skvěle hraje ve dvojici, ale i s dalším párem. Cílem hry je co nejlépe a nejefektivněji obložit stěny paláce v Evoře. Hráčům jsou k ruce různobarevné dlaždice za které získávají body. Nebuďte hamoun, protože za nevyužité dlaždice se body odečítají. Hru zvládnou už děti na prvním stupni, ale nudit se nebudou ani dospělí.

 

Pár dalších tipů pro dva hráče: Bang Duel, Harry Potter: Boj o Bradavice, Krycí jména, Kartografové, Na křídlech nebo Kingdomino.

 

Strategické deskové hry pro nováčky

Jste vy nebo vaši přátelé deskovkami nepolíbení? Chcete darovat hru pro deskovkové začátečníky? S našim tipy nešlápnete vedle.

Catan - Osadníci z Katanu

Catan je klasika, která se stále těší velké oblibě. Touhle hrou potěšíte snad každého, kdo ji pod stromečkem rozbalí. Pro švagra, sestru, kamaráda, ale i sousedovic děti jsou Osadníci z Katanu dobrým startem do světa deskových her. Osadníci jsou hra jednoduchá na pochopení, ale už u ní nějaký ten herní čas strávíte. Proč je hra tak oblíbená? Především díky variabilnímu plánku, ten vám zajistí, že každá hra bude unikátní. Jako neohrožení námořníci se hráči vylodí na ostrově Katan, kde založí osadu a začnou objevovat okolí

Obchodujete s nerostnými surovinami, stavte silnice, budujete silnice, ovládněte Katan!

Carcassonne

Kupte kamarádům letenku na jih Francie, kde je čeká spousta budovatelské práce. Taktická hra, která se dočkala už nemála dalších edic a rozšíření. Hráče přenese na jih Francie do městečka Carcassonne. Hráči za pomoci karet nechají vznikat cesty, louky, kláštery i celá města. Body sbírají umístěním figurek na ty nejvýhodnější stavby. Kdo je vítězem je až do konečného sčítání překvapením.

Na křídlech

Máte ve svém okolí malé nebo velké ornitology? Touhle hrou rozjasníte jejich Vánoce. Ve hře Na křídlech je cílem hry přilákat do voliéry, která zahrnuje tři různé biotopy, co nejvíce zajímavých exemplářů z ptačí říše. Úlovky pomáhají v dalších strategických tazích ve hře. Zdá se vám to jako nuda? Tahle hra vážně překvapí. Její zpracování je naprosto oslňující. Je to opravdu nádherný kousek. Děti budou oslňovat svými nabytými znalostmi v hodinách přírodopisu a dospěláci v parku vysypou z rukávu i druhy ptactva dosud neznámé.

 

Nejlepší párty hry

Co má splňovat ta nejlepší párty hra? Musí být svižná a zábavná. Není tedy divu, že se nám v této kategorii objevují stejné hry jako v minulém článku, kdy vyšly nejlépe v kategorii her na chalupu

Krycí jména

Svižná kooperativní hra, kterou si zahrajete ve dvou večer u televize, ale i v početné bandě na chatě. Stačí vám dva týmy a už se vezete na vlně agentů, špionů a sem tam se kolem mihne nájemný vrah. Hra je jednoduchá na vysvětlení i přípravu. Samotný průběh odsejpá, takže zabaví a neunudí hodinovým vymýšlením té nejlepší strategie. Krycí jména budete chtít mít doma i vy, takže ideální dárek pro vaši drahou polovičku. 

Activity

Se správnou partou lidí s touhle hrou zažijete večer plný smíchu. Kreslení, mluvení, pantomima. To správné kombo pro večer plný zábavy. Je úplně jedno, kdo vyhraje, že táta neumí kreslit nebo že mamka při ukázce želvy pantomimou se přes bolavá kolena už jen těžko zvedá. Cílem této hry je zábava, ryzí a nefalšovaná zábava. 

Důkazem, že Activity jsou hrou velmi oblíbenou je i fakt, že již vyšly ve spoustě modifikací - Activity Original, Děti, Junior, Gold Edition (Tu doporučuji já, obsahuje navíc česká/slovenská přísloví a na mou pantomimu “Nebuď labuť.” se vzpomíná už 5 let každé Vánoce.) a další. 

Vy už jen vyberte, které se jako dárek hodí pro vaše přátelé či rodinu. A nebo kupte od každé verze jednu a podělíte úplně všechny včetně sousedů.

Dixit

Bylo, nebylo, o Dixitu se mluvilo. Dobrá, o Dixitu možná ne, ale ve hře Dixit se mluví hodně. Taky sází, tipuje a doufá v trochu toho štěstíčka. Dixit je karetní hra, při které hráči zapojí nejbujnější fantazii a procvičí slovní zásobu. I takhle se dá trávit večerní pohodička u stolu. Hru zvládnou už i starší děti.

 Prozkoumejte i další tipy od hráčů: Bang, Párty Alias, Port royal nebo třeba a Výbušná koťátka…



Vědomostní hry pro chytré hlavy

Chcete svým přátelům či rodině trochu zavařit mozkové závity, ale přesto s nimi strávit čas u deskovky? Sáhněte po hře vědomostní.

Desítka

Desítka je velmi svižná vědomostní hra, kde není čas se nudit. Znáte to, když vás hraje hodně, tak kolikrát trvá, než se dostanete znovu na řadu. Desítka je jiná. Ve hře je 200 okruhů, 2000 otázek a logicky 2000 možných odpovědí. Kartičky s okruhy jsou v kompaktním balení zvaném smartbox, které obsahuje počítadlo bodů a žetony odpovědí. Ukažte své znalosti. Kdo získá jako první alespoň 20 bodů se stává vítězem. Desítka je vhodná na takové ty intelektuální večery s přáteli.

Česko

Máte rádi Česko? Myslíte si, že jsou znalosti vaší rodiny dostatečné? Touhle deskovou hrou obdarujte vaše rodiče či prarodiče a zjistíte to. Ve hře Česko čeká 2400 otázek.Otázky se samozřejmě týkají Česka v okruzích jako je sport, příroda, historie, kultura a další. Hrací plán má hratelné obě strany, aby se hra neomrzela. Kdo myslíte, že vyhraje? Babička nebo mamka?

I know

Vědomostní hra okořeněná špetkou taktizování pro všechny Sheldony. V této hře jen vědomosti stačit nebudou. 1 600 otázek ve 4 kategoriích z celého světa (osobnosti, svět, lidská tvorba, události). K tomu 4 800 nápověd (3 ke každé otázce), které hráče vedou ke správné odpovědi.

Čím méně nápověd hráč využije, tím vyšší je jeho odměna. Ostatní hráči ale nezahálí, sází si na aktivního hráče a tipují, v jakou chvíli správně odpoví. 

Aby těch vědomostí nebylo málo: Time line, Brain Box, Země, Fauna nebo Evropa.

 

Hry na cesty

Chystáte se s kamarády na hory nebo rodinnou dovolenou? Čekají vás hodiny v autě či vlaku? Zkuste sobě i ostatním cestu co nejvíce zpříjemnit nějakou tou hrou.

Černé historky

Mé oblíbené Černé historky. Pak taky Bílé, Zlaté, Růžové, Červené, Zelené, Modré, Duhové a xy typů Černých. Za mě nejdokonalejší hra na cesty. Vozíme je všude s sebou. Máme je postrkané různě v autě, batohu, v tašce, na nočním stolku, na konferenčním stolku a kolikrát jen tak mezi řečí jednu vytáhneme a “zahrajeme si”. Princip je velmi jednoduchý. Jeden člověk je vypravěč, který přečte ostatním, co se stalo. Na druhé straně karty si už jen sám pro sebe přečte řešení. Úkolem ostatních hráčů je dopátrat se pomocí otázek k rozhřešení. Je už jen na vypravěči, jak moc jim bude napovídat. Primárně se odpovídá ANO/NE. Ale u jedné kartičky máme rekord téměř 53 minut, to už začnete napovídat i dobrovolně. Zakoupením všech balíčku obdarujete celou rodinu od dětí po babičky.

Milostný dopis

Velmi rychlá blafovací karetní hra. Vejde se do kapsy a může s vámi být kdekoliv. Cílem je doručit milostný dopis, ale samozřejmě to nejde přímo. Princeznu střeží ve věži, kam se lze dostat jen při taktizování a za pomoci karet všech hráčů.

Citadela

Kdo bys se rád nestal budovatelem toho největšího města, které promění v metropoli? Jen při správné taktice získáte pro své město největší věhlas. Hráči musí využít hlavně moci svých postav a vybudovat co nejvíce staveb. Karetní hra s dechberoucím grafickým zpracováním zabaví na desítky minut. Koho zabavíte vy darováním této hry? I kluci na střední mají rádi deskovky, tak zkuste zacílit tam.

 

Nejlepší deskovky ze všech 

Na prvním místě se z našeho hlasování umístila hra Na křídlech, která už obsadila i kategorii pro začátečníky. Nebudu se tu tedy o ní znovu rozepisovat, ale je to jasným důkazem, že ta hra vážně stojí za to. Všechny z uvedených her si užijete už od jednoho hráče, můžete tedy pod stromeček potěšit i sami sebe. 

Divukraj

Krása střídá nádheru. Tahle půvabná budovatelská hra vás zavede do divukrajného údolí, které je osídlené lesními tvory. Ale i v tomto čarovně krásném údolí Everdell začíná být trochu těsno. Je čas expandovat a založit nová města i o kousek dál. Hra se odehraje v rámci jednoho roku od zimy do zimy. Kdo stihne postavit to nejlepší město?

Zpracování hry je naprosto dechberoucí - překrásné karty, hrací plocha ve tvaru stromu, originální suroviny v podobě bobulí, větviček, kamínků či smůly, nebo pracovníci v podobě ježků, veverek, želv či myšek. Tuhle hru chcete mít doma.

Mars Teraformace

Láká vás či vaše přátele tématika vesmíru? V této hře se přenesete do 25. století na Mars, kde svou hrou za jednu z meziplanetárních společností postupně Mars přebudujete. Řídíte projekty, stavíte města nebo třeba sbíráte tituly ve vypsaných soutěžích. Já si tuhle hru píšu na seznam pro svého muže. Komu ji darujete vy?

 

Tak co, máte vybráno? Doufám, že v těchto obsáhlých tipech si vybere každý, ale kdyby jste si přeci jen nebyli jistí, tak zkuste poukaz. Že to je nuda? Nebude, když poukaz darujete hrou. Jak? Podívejte se na Daruj to hrou!