Deskové a karetní hry jako dárek pro děti i dospělé

Každoroční tradice, brázdíte internet a hledáte tipy na vánoční dárky. Všude samé tipy, triky, cukrbliky, každý rok to samé. Zkuste to letos jinak. Co takhle deskové hry? Dali jsme hlavy dohromady se 188 milovníky deskovek a vám servírujeme na zlatém podnose to nejlepší. Pro děti menší i větší, do auta, na dlouhé zimní večery s rodinou, všechno známe, všechno víme, poradíme, posloužíme.

3 nejlepší deskové a karetní hry pro rodinu a přátele

Krycí jména

Svižná kooperativní hra, kterou si zahrajete ve dvou večer u televize, ale i v početné bandě na chatě. Stačí vám dva týmy a už se vezete na vlně agentů, špionů a sem tam se kolem mihne nájemný vrah. Hra je jednoduchá na vysvětlení i přípravu. Samotný průběh odsejpá, takže zabaví a neunudí hodinovým vymýšlením té nejlepší strategie. Krycí jména budete chtít mít doma i vy, takže ideální dárek pro vaši drahou polovičku.

Activity

Se správnou partou lidí s touhle hrou zažijete večer plný smíchu. Kreslení, mluvení, pantomima. To správné kombo pro večer plný zábavy. Je úplně jedno, kdo vyhraje, že táta neumí kreslit nebo že mamka při ukázce želvy pantomimou se přes bolavá kolena už jen těžko zvedá. Cílem této hry je zábava, ryzí a nefalšovaná zábava. 

Důkazem, že Activity jsou hrou velmi oblíbenou je i fakt, že již vyšly ve spoustě modifikací - Activity Original, Děti, Junior, Gold Edition (Tu doporučuji já, obsahuje navíc česká/slovenská přísloví a na mou pantomimu “Nebuď labuť.” se vzpomíná už 5 let každé Vánoce.) a další. Vy už jen vyberte, které se jako dárek hodí pro vaše přátelé či rodinu. 

Dixit

Bylo, nebylo, o Dixitu se mluvilo. Dobrá, o Dixitu možná ne, ale ve hře Dixit se mluví hodně. Taky sází, tipuje a doufá v trochu toho štěstíčka. Dixit je karetní hra, při které hráči zapojí nejbujnější fantazii a procvičí slovní zásobu. I takhle se dá trávit večerní pohodička u stolu. Hru zvládnou už i starší děti.

Prozkoumejte i další tipy od hráčů: Bang, Párty Alias, Port royal nebo třeba a Výbušná koťátka…

nejlepší karetní hry pro děti nejen na cestu 

Rádi s dětmi cestujete? Potřebujete děti zabavit? Karetní hry se hodí vždycky a nemusí to být pořád jenom Prší. Zábava na dlouhé cesty autem i vlakem.

Lama

Nebuď Lama a zbav se karet jako první. Svižná karetní hra do auta či vlaku a nejen tam. Hra je vhodná pro už zběhlé školáky, roztančí jejich mozkové závity naplno.

Kdo to byl?

Potřebujete zabavit čerstvé školáčky? Tahle rychlá a jednoduchá karetní hra vyvolá chichotání u každé ratolesti, protože hovínko. Ale vy budete vědět, že děti hrou procvičují paměť a postřeh. Navíc budete hustý, protože jste jim dali TU hru s hovínky. 

Spící Královny

Máte doma druháka či starší dítko? Toho potěší svět kouzel, kde se děti promění na krále, rytíře, draky, šašky a další. Všichni chtějí probudit spící královny, ba co víc, chtějí jich co nejvíce vlastnit. 

Krásně ilustrovaná karetní hra, kde si děti procvičí strategii a fantazii.

Dobble

Postřeh a rychlost, to je Dobble. Nejlepší postřehová hra, která baví nejen děti od 3 let, ale i dospěláky. Několik možností, jak hru hrát a těch zpracování, až zrak přechází. Má Karolínka ráda Frozen? Kupte jí Dobble ve variantě Frozen. A co Kubík, ten radši Star Wars? Takový Dobble je taky. Že by Julinka radši Harryho Pottera? Není problém. Variant je mnoho. Vy mezi nimi jistě vyberete tu pravou.

Prozkoumejte i další tipy od hráčů: Uno, Černý Petr, Černé či Bílé historky…

deskové hry pro děti od nejmenších po školáky

Chcete darovat vážně dobrou deskovou hru svým dětem, synovcům, neteřím nebo dětem přátel? Jaká je ta nejlepší desková hra pro děti? Začněte s výchovou deskovými hrami už od batolete. Rozvíjejte fantazii, jemnou motoriku, soustředění a radost. 

Ovocný sad

Krásná hra pro nejmenší do 2 let, kterou tvůrci přizpůsobili materiálem malým dětem. Dřevěné ovoce odolá klidně i mladším ručkám. Hra je velmi rychlá (do 10 minut), takže udrží pozornost i dvouleťák. Procvičení jemné motoriky, soustředění a barev.

Příšerky ze skříně

Kooperativní hra pro nejmenší školkáčky, a i ty trochu větší děti. Nádherně ilustrovaná hra Příšerky ze skříně probouzí nekonečnou fantazii. Všichni musí táhnout za jeden provaz, aby nakonec příšerku porazili jejím plyšákovým kryptonitem. 

Kulišák

Chyťte lišáka Kulišáka! Tak zní úkol pro dětské detektivy, kteří si zahrají tuto kooperativní hru. Děti musí spolupracovat a rychle vymyslet řešení, aby zachránily koláč paní Dobromily.

Dragomino

To pravé pro malé, ale i větší milovníky draků. Stavíte si ostrov z kostiček podobných dominu, hledáte dráčky, taková milá a jednoduchá hra. Hra o náhodě, překvapení a štěstí. Jedno kolo malý hráči zvládnou do 10 minut a mohou tak hrát stále dokola. Děti si procvičí prohrávání, ale hned je na řadě hra nová, takže na smutnění nezbývá čas. Já osobně hru vnímám jako tu pravou vstupenku do světa deskových her.

Ještě pár tipů pro starší děti školou povinné: Karak, Carcassonne děti, Tajná výprava čarodějů nebo Jurská sváča.

 

Máte vybráno, nebo se nemůžete rozhodnout? Bojíte se, že nevyberete správně, ale zároveň nechcete darovat jen tak nějaký poukaz ve slušivý obálce s nápisem Veselé Vánoce? Ten poukaz klidně kupte, ale darujte ho originálně. Mám pro vás TIP na závěr: Darujte dárek hrou!