Jak rozproudit zábavu na svatbě? Vyzkoušejte originální svatební hru

120804963_789546024921480_469217542910638088_n 

Plánujete svatební zábavu a rádi byste do ní přidali nějakou neokoukanou hru? Pak by vaší pozornosti neměly ujít hry z edice Daruj to hrou, které na svatbě můžete využít mnoha způsoby. Největším nepřítelem všech svateb je nuda, a pokud zvolíte tuto originální svatební hru, svatebčané se rozhodně nudit nebudou. V našem článku se dočtete, jak svatební hostinu ozvláštnit pomocí Daruj to hrou a navíc jsme pro vás vyzpovídali nevěstu, které se podařilo svatební zábavu zorganizovat tak, že se o ní mluvilo ještě dlouho poté.

 

Daruj to hrou je zárukou skvělé svatební zábavy

Těžko si představit svatbu, na níž by nebyly svatební hry. Pokud chcete ty tradiční ozvláštnit něčím neotřelým a svatební zábavu pojmout originálně, skvělou variantou mohou být hry z edice Daruj to  hrou. Hosty zabaví i pobaví jak ve chvílích časového prostoje po obřadu, tak i při večerní svatební zábavě. Jak toto zábavné luštění vlastně funguje, si můžete přečíst zde. A jak jej na svatbě můžete využít, vám napoví následující řádky.

 

Hru Daruj to hrou se na své svatbě rozhodla vyzkoušet i nevěsta Eliška (27). Jak jí zakomponovala do své svatby, jak na svatbu i hru vzpomíná a doporučila by tento typ svatební zábavy i dalším nevěstám? Důkladně jsme ji pro vás vyzpovídali:

 

Kdy a kde jste měla svatbu?

Přesto, že byl rok 2020 velká divočina i po stránce plánování svatby, hned po zásnubách (říjen 2019) jsme se dohodli, že ať se rozhodneme vzít kterýkoli rok, mělo by to být termínově na přelomu srpna a září, protože v té době máme oba po pracovní stránce čas. Když jsem se pak ptala na matrice, kdy mají volno, padl termín 29.8 2020 a bylo rozhodnuto. Pro mne bylo prioritní mít svatbu v místě bydliště, abych si vše mohla nachystat sama a hosté to neměli daleko k nám ani domů, takže proto byla svatba ve Slavkově u Brna. Rodinnou atmosféru jsme podpořili výběrem menšího baru se zahrádkou, kde se pak odehrávala celá hostina i zábava.

 

Kolik hostů jste na svatbě měli?

Už na začátku jsem věděla, že hostů bude jen nezbytné množství a ideální počet byl číslo 30. Nakonec to bylo o něco více, zhruba 45 hostů. Když započítáme opravdu všechny od rodiny, přes kamarády i moji kamarádku fotografku a kamaráda DJ.

120718420_470751183825367_6898334364776881911_n 

Přípravu na svatbu a vymýšlení zábavy jste organizovala sama, nebo jste využila pomoc svatební koordinátorky?

S přípravou svatby mi pomáhala fotografka, která je zároveň mou dobrou kamarádkou od střední školy, ale protože bydlí a pracuje v Británii, tak to byly jen online konzultace. Takže plán byl jasný – vize minimalistické svatby, bez zbytečných utracených peněz a kudrlinek. Vše jsem tedy dělala sama, a to od tvorby oznámení a květinové výzdoby, přes dekorace, vymýšlení zábavy, sestavování play listu (pomáhal manžel), až po výzdobu hospody (opět pomáhal manžel se svědkyní). Nebylo toho málo, když se nad tím teď zamyslím. 

 

Jak vás napadlo zapojit do zábavy hru z edice Daruj to hrou? Čím vás tato hra zaujala?

Dlouho jezdím na tábory jako programová vedoucí a má rodina má všeobecně k táborům blízko, takže jsem chtěla hru ve stylu celotáborové hry, na kterou jsem zvyklá, přišlo mi to tematické. Nejprve jsem chtěla něco sama vymyslet, ale pak jsem na Instagramu objevila koncept Daruj to hrou, takže bylo rozhodnuto! A protože se všeobecně snažím využívat lokální výrobky – ať už v módě, stravování apod., tak jsem měla opravdu jasno, že podpora dobrého českého nápadu je přesně to, co potřebuji na své svatbě mít. Ale nebyla jsem si jistá, jak to celé uchopit aby to bylo funkční a tak mě čekaly dlouhé hodiny vymýšlení, které ale stály za to!

 

Jakou edici Daruj to hrou jste zvolila a proč?

Nakonec jsem po konzultaci s paní Martinou Trmalovou, která za Daruj to hrou stojí,  vybrala dvě edice, a to cestovatelskou a zábavu, od každé 2 kusy, tedy celkem 4 hry.  Svatební plán byl jasný a zbývala již jen realizace a obě víme, jak to na svatbách chodí – ne vždy jde vše podle plánu.

120824317_659590841659669_2377562211530574018_n 

Jak tedy váš svatební den probíhal?

Obřad byl o půl jedné, následovalo focení a odchod svatebčanů do restaurace, kamarádi byli zváni až později na odpoledne. Nutno říci, že nebyly žádné klasické zvyklosti – žádné vtípky po obřadu, rozbíjení talíře, nebo jezení společného oběda děravou lžící. Po obědě, který byl formou rautu (aby se neplýtvalo jídlem, když někdo něco nejí... každý si dal prostě co a kolik chtěl) byla taková volnější zábava, byl přichystán fotokoutek s instaxem, na prohlížení naše kniha života, hrála klidnější hudba, kdo chtěl mohl se nám podepsat na akvarelový obraz, který nám dle mého návrhu namalovala kamarádka, prostě vše v klidu a pohodě, po příchodu kamarádů přišlo na řadu Daruj to hrou.

 

Jak jste hraní hry Daruj to hrou pojala? Jak jste hosty rozdělila do týmů?

Vytvořila jsem předem čtyři týmy (moji kamarádi, manželovi kamarádi, má rodina a manželova rodina). Rodiny dostali stejné edice a kamarádi taktéž stejné edice, každá skupina byla zastoupena 7 až 9 členy (ale manželovi kamarádi nakonec dorazili o dost později, takže byli ve skupině jen 3, i tak to ale zvládli).

 

A jaká odměna na hosty čekala po dohrání?

Jako odměnu jsem měla pro každého připravenou papírovou tašku s domácím mýdlem a vínem. Na ně jsem nechala natisknout etikety v duchu oznámení, takže vše zdobily naše štítky. Pro děti, které byly na svatbě jen dvě, jsem měla udělané speciální tašky s bublifukem a nějakou knížkou a omalovánkou. Tedy po vyluštění našla vždy rychlejší skupinka místo, kde se ukrývá dárek, a po nálezu si tašky rozdali dle jmen. My s manželem jsme je vlastně na začátku připravili na to, co je při luštění čeká a to, že najdou odměnu. „My jsme již od vás dary dostali, minimálně v podobě vaší přítomnosti v tento slavnostní den a nyní dovolte nám, abychom vám za to poděkovali, aby to ale nebylo tak jednoduché, musíte si svoji odměnu vysoutěžit a najít“ takto nějak zněla moje slova na úvod....

120825453_765342547398336_6327049717164665680_n

Pomáhali jste hostům během hraní hry?

V době, kdy rodina luštila, tak jsme se s manželem v klidu najedli a pozorovali skupiny, jak jim to jde. Někteří nějakou nápovědu využili, ale předně si to chtěli užít a dojít k výsledku vlastními silami. Babičky a dědečky jsme ze soutěžení vynechali, měly nachystané stejné odměny, jen mimo místa nálezu, protože jsme nevěděli, jak dlouho se budou chtít na svatbě zdržet.

 

Takže hosté zvládli hru dohrát?  

Všichni nakonec hru dohráli, tuším, že nejdéle soutěžili manželovi přátelé, ale věřím, že kdyby tým nebyl ochuzen o členy, kteří dorazili až hodně pozdě, zvládlo by se to rychleji.

 

Bavili se hosté během hraní hry?

Určitě, máme v albu spoustu luštících fotografií. Všechny hra moc bavila a měla jsem samé skvělé ohlasy.

120867043_3276671412429537_603793120611803788_n 

Využila jste na svatbě i jiné hry, ať už klasické, které probíhají na většině svateb, nebo nějaké další neotřelé a neokoukané?

Vlastně ani ne, toto bylo naše gró. Samozřejmě jsem měla i menší esa v rukávu, jako čokoládovou fontánu, trampolínu na zahrádce, fotokoutek, svítící tyčinky na večerní trsání nebo zapalování prskavek a prskavkové foto. Jediné zvyklosti, které jsme dodrželi, bylo krájení dortu, první tanec a hod kyticí.

 

Jak byste tedy svou svatbu zhodnotila? Dle Vašeho vyprávění bych řekla, že jste s ní byla spokojená vy i hosté.

Ano, celá svatba proběhla s lehkostí, a to i přes to, že jsem den před svatbou dělala svatební vazby a dlouho do noci jsme celou hospodu ověšovali záclonami a světýlky. Neměnila bych, co se organizace týče. Byla to parádní svatba, o které se dlouho mluvilo, a mé svobodné kamarádky říkaly, že určitě – až na to jednou přijde – musím naplánovat a zorganizovat i jejich den D! To je asi ta největší pochvala. 

 

Zvolila byste hru Daruj to hrou jako svatební zábavu znovu a proč?

Určitě ano, skvělá myšlenka i provedení, bez dlouhého vysvětlování – prostě ideál! Myslím, že hry typu svatební kočár, bingo nebo rok s novomanželi má prostě každý a když máte jít za rok na pět svateb a všude je svíčková a stejné hry, už si to nikdo ani moc neužije. Chtěla jsem své svatbě dát osobitý ráz a vtisknout do ní duši a to se myslím i díky Daruj to hrou moc povedlo.

 

Zaujala Vás naše myšlenka? Líbí se Vám, jak to nevěsta Eliška vymyslela na svou svatbu? Máme pro Vás další tipy, jak Daruj to hrou zakomponovat na svatbě. 

10 tipů na originální svatební zábavu s Daruj to hrou

Nechte se inspirovat našimi tipy na originální svatební hru, na níž budou hosté dlouho vzpomínat. Daruj to hrou ale můžete na svatbě využít mnoha způsoby – fantazii se meze rozhodně nekladou. Tato hra je skvělým doplňkem k tradiční svatební zábavě, o níž jsme se rozepsali v článku Jak zabavit svatebčany aneb tipy na originální svatební zábavu

#1: Hledání stánku s alkoholem

Tato zábava je ideální na chvíle po obřadu, kdy se nevěsta s ženichem fotí a hosté nemají co dělat. Rozdělte hosty do skupin, rozdejte jim libovolné hry z edice Daruj to hrou a nechte je vyluštit si přístup k alkoholu. Může to být například heslo, po jehož vyslovení hostům barman nalije. Uvidíte, že zasloužený drink bude hostům více chutnat a ještě se při luštění skvěle pobaví.

 

#2: Dárek od novomanželů

Vyrobte hostům nějaký osobní dárek, který získají po vyluštění hry. Mohou to být například puzzle s vaší podobiznou, víno s etiketou, kterou jste vlastnoručně namalovali, svíčka s osobním věnováním a mnoho dalšího. Buďte si jistí, že hosté drobnou pozornost od nevěsty a ženicha velmi ocení. 

 

#3: Únos nevěsty

Únos nevěsty patří mezi klasickou svatební zábavu a hra z edice Daruj to hrou ho může parádně ozvláštnit. Hru v tomto případě připraví nevěsta s kamarády, kteří ji unesou. Úkolem ženicha a jeho kamarádů bude vyluštit hru, na jejímž konci získají indicie k informaci, kde se nevěsta vlastně nachází.

 

#4: Klíče od pokoje

Budou hosté na místě vaší svatby přespávat? Pak mohou být odměnou za úspěšné vyluštění hry i klíče od jejich pokoje. Tato varianta je opět skvělým řešením pro chvíle po obřadu, kdy se nevěsta s ženichem potřebují chvilku odpočinku nebo čas na občerstvení. 

 

#5: Půlnoční překvapení

Chystáte pro hosty půlnoční překvapení? Připravte jim pomocí hry bojovku, v níž budou muset najít místo, kde bude překvapení probíhat. Nenechávejte ale hru až na poslední chvíli, ať půlnoční překvapení všichni stihnou.

 

#6: Seznamka hostů

Sešli se vám na svatbě hosté, kteří se vzájemně neznají? Rozdělte je do náhodných týmů a nechte je hrát Daruj to hrou. Hosté se uvolní, ledy roztají a zúčastnění snadno naváží nová přátelství. Až pak budou po letech dumat, kde se vlastně seznámili, zaručeně si vzpomenou na vaši svatbu.

 

#7: Místo svatební párty

Pokud máte obřad na jiném místě než hostinu nebo plánujete večerní párty pro kamarády, pomocí Daruj to hrou jim můžete originálním způsobem sdělit, kde oslova vlastně bude probíhat. Nezapomeňte ale hostům ponechat časovou rezervu, aby oslavu stihli i ti nejpomalejší hráči.

 

#8: Káva a dezert

Nechte hosty vyluštit si, kde najdou místo s kávou a sladkostmi. Opět jde o ideální zábavu pro chvíli, kdy se nevěsta s ženichem věnují jiným povinnostem, a hosté mají dlouhou chvíli. Uvidíte, jak jim pak bude chutnat!

 

#9: Výstava fotografií

Uspořádejte v odlehlejším místě tajnou výstavu vašich fotografií a nechte hosty vyluštit si, jak se k ní dostanou. A pokud chcete, aby se pobavili ještě lépe, přidejte na výstavu fotokoutek či instantní fotoaparát a nechte hosty výstavu rozšířit. 

 

#10: Tajný koutek

Připravte dámský koutek a koutek pro gentlemany v jedinečném duchu, přesně tak, jak to znáte z filmů. Hosté si do nich budou muset vysoutěžit přístup a celá hra získá tajemný nádech.

A jakou ,, bojovku'' připravíte na vaší svatbě?