Jak zabavit svatebčany aneb tipy na originální svatební zábavu

Návrh bez názvu (17)

Hry pro svatebčany jsou součástí snad každé svatby, pomohou rozproudit zábavu, a pokud jsou povedené, hosté na ně vzpomínají ještě dlouho po svatbě. Hranice mezi skutečně zábavnými svatebními hrami a hrami, které hosté spíše přetrpí z povinnosti, je však velmi tenká. Jak tedy zabavit svatebčany tak, aby je to opravdu bavilo? Začtěte se do našeho článku, v němž jsme si pro vás připravili tipy na klasickou i netradiční svatební zábavu.

 

Ideální svatební zábava? Méně je někdy více

Zábava po obřadu je neodmyslitelnou součástí každé svatby a všichni snoubenci si přejí, aby se hosté během jejich svatebního dne královsky bavili. Plánování zábavy se tak rozhodně vyplatí nepodcenit a měla by být součástí každého svatebního harmonogramu. A ne, pouhý DJ nebo kapela rozhodně nestačí – může trvat několik dlouhých hodin, než se hosté k tanci konečně osmělí a navíc ne každý si v tanečních kreacích libuje. Ideální je do odpoledního a podvečerního programu zařadit svatební hry, a to jak ty, kterých se účastní nevěsta s ženichem, tak i ty určené pouze pro hosty, které svatebčany zabaví a novomanželům poskytnou čas pro odpočinek a společné focení. 

 

I u svatební zábavy však platí, že méně je někdy více. Rozhodně není nutné organizovat každou minutu svatby, i hosté si totiž rádi odpočinou, pochutnají na svatebních dobrotách a popovídají si spolu. Optimální poměr mezi organizovanou a volnou svatební zábavou je přibližně půl na půl. Při plánování svatební zábavy a her však berte ohled i na složení svatebčanů. Jestliže mezi hosty převládají kamarádi, můžete popustit uzdu fantazii o něco více než na svatbě v kruhu rodinném, kde budou mezi hosty převládat rodiče, prarodiče, tetičky a děti. 

 

5 tipů na tradiční svatební zábavu 

Tradiční svatební hry rozhodně mají své kouzlo a právem se řadí mezi oblíbenou svatební zábavu. Na druhou stranu se opakují na většině svateb, a pokud se hosté během svatební sezóny zúčastní hned několika obřadů, mohou pro ně být už poněkud nudné a okoukané. Ideální je načerpat mezi tradičními svatebními hrami inspiraci a obohatit je o osobní prvek, který do nich vnese trochu originality. Jaké klasické svatební hry stojí za zvážení? 

Návrh bez názvu (16)

Svatební kvíz 

Svatební kvíz je jednou z nejoblíbenějších svatebních her a skvěle se při něm pobaví jak hosté, tak i novomanželé. A jak se svatební kvíz hraje? Ženich s nevěstou se posadí na židle zády k sobě a vymění si jednu z páru svých bot. Některý z hostů se ujme role moderátora a pokládá páru otázky „na tělo“ (Kdo je u vás hlavou rodiny?, Kdo lépe vaří?). Manželé na ně odpovídají zvednutím dámského střevíčku (pokud je odpověď nevěsta), nebo pánské boty (pokud je odpověď ženich). Tato hra přinese spoustu zábavných chvil a prověří, jak si vlastně nevěsta s ženichem rozumí.

Sundávání podvazku

Sundávání podvazku je další klasickou hrou, která nechybí skoro na žádné svatbě. Úkolem ženicha je ve vyhrazeném čase sundat nevěstě podvazek pouze pomocí zubů. Že to zní jednoduše? Věřte, že není. 

Zavalte hosty fotkami 

Fotokoutek je skvělou možností k pobavení hostů, zvlášť pokud do něj pořídíte či vyrobíte i vtipné rekvizity. Hosté se během focení nudit rozhodně nebudou a navíc jim zůstane krásná vzpomínka na váš svatební den. Pokud je pro vás fotokoutek příliš nákladný, bohatě postačí i instantní fotoaparát. 

Svatební tombola 

Svatební tombola je nejen zábavná, ale může novomanželům pomoci i s náklady na svatbu. Výhry však vůbec nemusí být drahé ani nudné. Co takhle hosty odměnit tancem s jedním z novomanželů nebo vtipnými dvojsmysly? Výlet do Tater (tatranky), osvětlení do celého bytu (čajové svíčky), jídelní servis (plastové nádobí), hodinky (z bonbónů) nebo parfém (stromeček do auta) zaručeně vykouzlí úsměvy na tvářích hostů. 

Tanec okolo židlí 

Tanec okolo židlí je další klasikou, která nezklame. Do prostoru se umístí libovolný počet židlí a vybere se stejný počet hostů. Jakmile začne hrát hudba, hosté tančí kolem židlí, a když hudba ustane, musí si co nejrychleji sednout. Jedna židle se odejme a kdo si v dalším kole sednout nestihne, vypadává. Po každém vypadlém hráči se odejme další židle, dokud nezůstane poslední. Tuto hru doporučujeme hrát raději dříve, než později, aby hráči opojení alkoholem nepřišli k nežádoucímu zranění. 

 

Netradiční svatební hry 

Chcete, aby hosté na vaši svatbu dlouho vzpomínali? Pak klasickou svatební zábavu obohaťte i o a originální svatební hry. A opět platí, že nejlepší svatební zábava je ta, do níž vložíte kousek sebe. Připravte si pro hosty například výhru v podobě vína s vlastnoručně kreslenou etiketou a nebojte se hry přizpůsobit vašim zájmům. Uvidíte, že pak budou mít náramný úspěch. Podívejte se na naše tipy na netradiční svatební zábavu:

Návrh bez názvu (18)

Originální luštění 

Zábavné luštění v podobě her z edice Daruj to hrou přinese hostům chvíle plné zábavy. Pojmout ho můžete jako soutěž mezi týmy, nebo si hosté mohou tímto netradičním způsobem například odemknout stánek s alkoholem. Jestliže vás zajímá, jak hra funguje a jak ji na svatbě co nejlépe využít, přečtěte si náš článek Jak rozproudit zábavu na svatbě? Vyzkoušejte originální svatební hru.

Hry jsou sázka na jistotu 

Hrací koutky jsou báječnou možností, jak zabavit hosty přesně podle jejich gusta. Potřebovat budete karty a několik společenských her (například šachy, Scrabble, Dobble, Twister atd.). Pro hry vyhraďte několik stolků a uvidíte, že ležet ladem rozhodně nebudou. 

Rozpohybujte hosty 

Svatební orientační běh zvládnou i nesportovci. Stačí vytvořit mapku, hrací karty, několik stanovišť s razítky a na každé z nich pro hosty připravit kvízové otázky (Jaké zvíře mají nevěsta s ženichem? Jak dlouho jsou spolu?) nebo zábavné úkoly (překážková dráha, skládání puzzle s fotkou novomanželů, házení šipek atd.). Hrát můžete na čas, nebo hru nechat volně přístupnou po celou dobu svatby.

Zábavné tetování 

Svatební tetování je dalším tipem na originální svatební zábavu. Nebojte se, služby skutečného tatéra potřebovat nebudete. Pořiďte si vtipné jednorázové tetovačky nebo si nechte vyrobit personalizované. Nadšení vzbudíte mezi dětmi i dospělými. 

A zase trocha luštění 

Svatební křížovka hosty zabaví při čekání na jídlo nebo během focení nevěsty a ženicha. Připravte si záludné otázky, které prověří, jak dobře vás hosté znají, a vymyslete vtipnou tajenku. Pro tvorbu můžete využít bezplatné aplikace a programy. 

Památka na svatbu

Nechte hosty vytvořit svatební obraz nebo knihu. Vyjádří u toho svou kreativitu a vám zůstane krásná památka, k níž se budete rádi vracet. A pokud chcete památku i pro hosty, pozvěte si karikaturistu a zaručujeme vám, že bude mít neustále plno. 

 Návrh bez názvu (20)

Ať už zvolíte tradiční svatební zábavu nebo některý z našich originálních tipů, přejeme vám, ať na vaši svatbu hosté dlouho v dobrém vzpomínají a vše vyjde tak, jak si přejete.