12 tipů na smysluplné zážitkové dárky

12 tipů na smysluplné zážitkové dárky

Přestože není nic špatného na hmotných darech, největší stopu ve vzpomínkách a srdcích našich blízkých zanechávají originální zážitky. Čím to je? Objevování nových zkušeností přináší do našich životů vystoupení z komfortní zóny, otvírá nové obzory a vnáší barvy do šedivé každodennosti. Tuto zkušenost potvrzují i vědci: zážitkové dárky podle nich přinášejí svým majitelům více štěstí než jejich hmatatelná varianta. A štěstí je ideálním dárkem pro každého! Přinášíme inspiraci na originální a jedinečné zážitkové dárky pro vaše přátele, rodinu nebo pro vás samotné.

Kurz knihařství

Máte v rodině milovníka knih a řemesel? Bingo, nemusíte si dál lámat hlavu: určitě ho potěší poukázka na knihařský workshop. V příjemném prostředí si vyzkouší ruční výrobu zápisníku pod vedením zkušené Knihařky Kateřiny Mestické. K dispozici bude mít veškerý materiál a domů si odnese návod a papíry pro výrobu dalšího produktu. Pokud výrobě propadne (a z vlastní zkušenosti víme, že se to pravděpodobně stane), potřebný materiál dokoupíte na webu www.kniharka.cz. Nemáte nikoho, komu by poukaz udělal radost? Jděte na kurz sami a vyrobte alba, kuchařky, zápisníky, přáníčka nebo sešity jako milé dárky s duší pro vaše blízké.

Návrh bez názvu

Surfování s Vega Hut

Pokud hledáte ideální vánoční dárek pro surfaře, právě jste ho našli. Dva mladí srdcaři z Prahy vyrazili do španělské Asturie, kde si v blízkosti proslulé surfové pláže Playa de Vega pořídili domek, ze kterého vybudovali surfařskou školu se zázemím pro osm lidí - Vega Hut. Pohodovou atmosféru dotváří dřevěná terasa na cvičení jógy, zahrada na relaxování, posezení u ohně, grilovačky. Pošlete svého milého užít si lekce surfování v oceánu s podobně naladěnými lidmi. Tomáše a Markétu z Vega Hut najdete na Instagramu nebo na Facebooku. Můžete u nich zakoupit poukázky na nocleh nebo se domluvit na konkrétním kurzu.

4 

Papírníkem na jeden den

Skvělým dárkem pro kamarádku, maminku nebo babičku se zálibou v rukodělných pracích je výroba vlastního papíru, výuka japonské knižní vazby, linorytu nebo originální tvorba ze sloního a jiného trusu. Pro skupinky 6 lidí se nabízí individuální programy na míru. Ruční papírna Papyrea navíc nabízí prostředí malé rodinné firmy v malebném Ještědském hřebenu. Ideální dárek pro kolegyně nebo námět na originální teambuilding, co myslíte?

Kávové předplatné

I zážitkové dárky mají svoje klasiky. Jednou z nich je kávové předplatné. Potěší každého milovníka kávy a jsou skvělou volbou pro méně dobrodružné duše, které netouží po vytržení ze stereotypu. Vybrat můžete kávu nejbližší srdci obdarovaného, případně vybrat ze široké nabídky pražíren všeho druhu. Například malá rodinná pražírna z Kroměříže nabízí předplatné v délce podle vlastního výběru s výběrem káv, ze kterého vám bude přecházet zrak. Skvělý (nejen) vánoční dárek pro babičku a dědečka i každého kávového nadšence. Není to to pravé ořechové? Další tipy na neotřelé vánoční dárky najdete tady.

Kurz od country-wreath

Každého milovníka přírody potěší kurz, na kterém se naučí plést révový nebo proutěný věnec. Že vaše milá kamarádka žije na samotě u lesa? Nevadí, od toho jsou videokurzy. Majitel e-shopu a zároveň lektor kurzu nabízí i krásné ozdoby v přírodním duchu, kterými si obdarovaný může věnec dozdobit dle vlastního vkusu. Blog pana majitele je zároveň překrásnou studnicí inspirace k tvoření.

Kurz akvarelu / letteringu

Tvořivé duše zajásají nad poukazem, díky kterému se seznámí s novou výtvarnou technikou a rozšíří tak svoje portfolio o nový um. Kurzy akvarelu, krasopsaní a kaligrafie nabízí v Praze například sympatická Lenka Trejbalová z Nečmárej. Online i offline lekce akvarelu a spousty dalších výtvarných technik nabízí i Drawplanet. Jediný problém je v tom, že nebudete vědět, který z kurzů vybrat, skvělé jsou totiž úplně všechny! Abychom vám zamotali hlavu ještě víc, přidáváme i tip na překrásné lekce Atelieru akvarel.

1

Nekonvenční floristické kurzy

U nápadů na dárky pro tvořivce ještě zůstaneme. Máte tchyni, maminku zapálené do pěstování květin všeho druhu? Naučte je vázat originální a neotřelé květinové vazby a aranžmá. Samozřejmě se toho nemusíte ujímat osobně, radost udělá například kurz Atelieru 26, ve kterém účastníci pracují převážně s lokálními rostlinami pod vedením zkušené floristky. Podobné kurzy nabízí i Rosmarino, kromě klasických i moderních květinových vazeb naučí i pletení věnců. Není to skvělý tip na dárek pro partu kamarádek?

Předplatné kurzů U jednoho stolu

Kreativní dílna a bar na pražské Náplavce nabízí poukazy na kurzy, ze kterých je radost vybírat: pečení chleba, kaligrafie, tvoření věnců nebo třeba malování, dekupáž a přírodní kosmetika… Obdarujte své oblíbené ženy originálním zážitkem podle vlastního výběru. Naplno tak rozvinou svoji kreativitu… a po kurzu můžete veškeré dojmy rozebrat nad skleničkou něčeho dobrého k pití.

 2

Poukaz Amazing places

Říkáte si, že je to všechno hezké, ale váš manžel asi neocení akvarely ani vití věnců? Žádný strach, dárek pro manžela taky umíme! Amazing places nabízí poukazy, které může obdarovaný vyměnit za pobyt na kouzelných místech v Česku, na Slovensku nebo Rakousku. Je libo hotel, roubenka nebo treehouse? Není problém. Šťastný majitel si vybere místo, formu i délku pobytu. A možná vás vezme s sebou.

3 

Květinové předplatné

A jsme zpátky u dam. Každou z nich zákonitě musí potěšit krásná květina. A co teprve když ji nedostane jen v den narozenin, ale pugety dostává celý týden, měsíc nebo rok! Že jste o podobné službě neslyšeli? Nabízí ji Loukykvet.cz. Vyberte si, kolik kytic, jakých a v kterých termínech mají doručit, a zásobujte svoji milou tak často, jak uznáte za vhodné.

Sada prémiových semínek

Dokonalý dárek pro babičky, maminky, dokonce i děti, které chtějí mít vlastní zahrádku, je sada semínek nebo rovnou jejich předplatné, které nabízí vyroste.cz. Bylinky, kytičky, semínka, cibulky, to vše v překrásném balení s akvarelovými ilustracemi potěší oko každé zahradnice hned dvakrát: jednou při předání balíčku, podruhé, když se bude kochat vypěstovanými rostlinkami. Duše projektu Bára zaručuje, že se úrody dočkají i zahradničtí začátečníci.

Vaření se Sájou

Osobní tip na závěr: Rozlítaná, bosá, divoká kuchařka Sandra pochází z Česka, ale vaří ve španělském Asturias v guesthausu Salty Lobos, kde zároveň nabízí kurzy vaření ( opravdu probíhají pouze v Salty Lobos).A pozor! Aktuálně v listopadu a v prosinci má Sája i dva kurzy v ČR. Najdete na varenisoukup.cz. Jelikož jsme měli tu čest jíst u ní 3 týdny den co den, můžeme zaručit, že obdarovaný přijede z kurzu nejen nadšený a s hlavou plnou nových receptů a zkušeností, odpočatý od moře, ale také pořádně najedený. Máte adepta, který se do zahraničí nehrne, případně je váš rozpočet omezený? Nevadí, Sája aktuálně vydala novou kuchařku Sníme spolu, takže můžete španělskou atmosféru a chutné recepty nadělovat i pod stromečkem. 

 2.7. Moje paella e

Víte, co udělá ze zážitkového dárku ještě větší zážitek? Originální předání. S tím vám pomůže naše sada Daruj to hrou. Sedm úkolů udělá z hledání obálky nebo balíčku zábavu pro obdarovaného i darujícího. A jestli si nevíte rady, jak to přesně namyslet, inspirujte se v našem starším článku. Zábavě a dárkům zdar!