Checklist pohodových Vánoc

Připravte se na nákup vánočních dárků pečlivě.

Lidé kolem vás se budou cítit jedineční a milovaní. I během Vánoc.

Christmas To Do List Instagram Story 

Zamyslete se nad zájmy 

Je to tu zase: “Jak vybrat originální vánoční dárek pro manžela, tatínka, bratra, kamarádku, kolegy…?”. Začněte tím nejjednodušším – udělejte si seznam jejich koníčků a zálib. Prostě jen popřemýšlejte nad vším, co je baví. To vám pomůže najít a vybrat dárek, který pro ně bude mít skutečnou hodnotu. 

Tip: Je-li to specifický koníček, kterému zrovna nerozumíte, poraďte se s odborníkem nebo omrkněte profily lidí, kteří se tomuto koníčku opravdu věnují – třeba zrovna nabízí něco, co by bylo skvělým dárkem.

 Záliby a koníčky

Zjistěte, co si opravdu přejí

Můžete vaše blízké nějakou chvíli pozorně sledovat (ne že byste to normálně nedělali, ale před Vánoci se na ně ještě víc zaměřte), popř. se jich samozřejmě přímo zeptat, co jim v jejich každodenním životě chybí. Často zaslechnete hlášku “Nic, mám všechno.”, ale nenechte se odradit…

Tip: Tchán nepotřeboval nic. Říkal. Ale každý den seděl venku na židli, která se rozpadala. Vzali jsme židli, nechali ji zrenovovat. Byl to nejlepší dárek Vánoc.

Pohodové Vánoce s Daruj to hrou 

Zvažte rozpočet

Nastavte si jasný rozpočet pro všechny dárky. Budete tak v nakupování vánočních dárků efektivnější – nebudete kupovat nekonečno maličkostí a blbůstek. Rozpočet samozřejmě neplánujte na korunu přesně, to byste se naopak dostali pod velký tlak. 

Tip: Nedávejte si rozpočet pouze na dárek. Proč? Jen si to představte – najdete dokonalý dárek pro maminku, ale budget řekne “NE!”. Není lepší tento perfektní dárek pořídit a přizpůsobit tomu zbytek rozpočtu?  

Vánoční plánování v diáři

 

Přemýšlejte o osobním doteku

Osobní dárek je unikátní. Výjimečný. Potěší víc než milion jiných dárků. Může to být něco, co odráží společnou historii vás a vašeho blízkého. Vtípek, kterému rozumíte jen vy dva. Třeba dárek pro manžela nebo manželku – co spolu rádi děláte, jak jste se poznali, co si rádi dopřáváte,...?

Tip: Zamyslete se nad tímto bodem hned na začátku (Jak dopředu plánovat nákupy vánočních dárků?). Věci na zakázku chtějí čas. 

 Spolu na Vánoce

Prozkoumejte online obchody a sociální sítě

Doplňte si checklist o bestsellery. Neznamená to, že nemáte své nápady. Znamená to, že jdete s dobou a jste in. Proč si lámat hlavu s tím, jak vybrat vánoční dárek, když se můžete nechat inspirovat? Prozkoumejte tedy online nabídky, recenze nebo tipy influencerů.

Tip: Nekupujte slepě vše, co má značku “Bestseller” či “Hit Vánoc”. Pořád myslete na to, že správný vánoční dárek má být vybraný na míru každému obdarovanému.

QR kód  

Projděte si wishlisty 

Každý máme někde uložená svá přání – v internetových záložkách v telefonu nebo na PC máme otevřené věci, které nás lákají, zajímají, ke kterým se chceme vrátit a víc si je prostudovat. Někdo má zase přání uložená pod symbolem srdíčka přímo na e-shopech. 

Tip: Abyste neměli černé svědomí z toho, že někomu “lezete” do soukromí, nenápadně nadhoďte téma “milion otevřených karet” třeba na kávě s maminkou, u vínka s manželem… Ukažte jim svoje karty a třeba vám oni na oplátku poodhalí nějaký tip na svůj dárek.

Přání k Vánocům 

Zvažte aktivity nebo zážitky

Místo fyzického dárku můžete zvolit zážitek. Třeba lístky na koncert oblíbené kapely jako zážitkový dárek pro muže. Top dárek pro maminku? Voucher na wellness pro dvě osoby. Myslíte, že vás vezme s sebou? 

Tip: Zážitky je nejlepší vybírat, když máte alespoň orientační představu. Neutopíte se tak v milionech nabídek všeho druhu. 

Zážitek k Vánocům 

Respektujte styl obdarovaného

Jde váš manžel s módou nebo má určitý styl? Ujíždí kamarádka na pár vybraných značkách? Zapadne kolegyni šátek do jejího looku? Respektujte to a pořiďte vánoční dárek přesně v jejich stylu.

Tip: Většina lidí sleduje na sociálních sítích jiné lidi právě proto, že se jim líbí jejich styl. Omrkněte, koho vaši blízcí sledují, a máte vyhráno. Pro tentokrát máte oficiálně povoleno “stalkovat”. 

 Zážitková gastronomie jako dárek

Věnujte pozornost drobnostem

Všimli jste si, že malé, neočekávané dárky jsou často ty nejúspěšnější? Tak třeba oblíbený dezert jako překvapení pro kolegyni na jejím pracovním stole, zajímavá kniha jako milý dárek pro maminku nebo přívěsek na klíče s hlubším osobním významem jako láskyplný dárek pro muže.

Tip: Drobnosti jsou všude kolem vás, stačí jen mít otevřené oči (a mysl). Jdete kolem kavárny, květinářství, knihkupectví, trafiky, drogerie, papírnictví nebo vinárny? Všude tam pořídíte malý dárek pro potěšení. 

 Vánoční pohlednice pro babičku 2

Věnování a balení

Nezapomeňte na pečlivé zabalení dárku a na osobní věnování. Díky těmto dvěma malým krokům bude rozbalování každého vašeho vánočního dárku velkým zážitkem. A to nejen pro maminku či sestru. I vánoční dárek pro muže může být originálně nebo vtipně zabalený.

Tip: Nevíte, jak originálně vánoční dárky zabalit, označit či předat? Nelámejte si s tím hlavu, pár tipů jsme pro vás sepsali.

Dokonale zabalený dárek 

A na závěr ještě jeden tip – začněte s tímhle vším včas. Víte, jak dobře se cítí ti, co nakupují vánoční dárky už od prázdnin? Užívají si adventní období a mají spoustu času i na krásné zabalení vánočních dárků. Tak to letos vyzkoušejte.