Chytré knížky jako dárek. Rozhovor s Hanou Jadavan

Inspirativní rozhovor nejen o tom, jak kupovat rozvojové knížky jako dárek. 

Kdo je Hana Jadavan?

Hanka je takový malý zázrak. Nekonečný optimista. Milovnice systému. Ale taky neřízená střela. Nejvíc miluje psaní recenzí na chytré knihy a psaní článků na svůj blog. Těch seberozvojových.  Je ale i agilefluencer a lektorka pro srum mastery. 

Píše newsletter o chytrých knihách. 

Je to inspirace, kterou chceš mít na blízku. 

2_2 

Jak si vybíráš knížky, které potom čteš? 

Kdykoli mi někdo doporučí knížku, zapíšu si ji. Mám notion aplikaci, kde mám databázi knížek. Roky. Mám tam sloupečky s různými statusy - které knihy přednostně koupit, které později. Když se sejde více doporučení na jednu knížku nebo doporučení od top člověka, tak si to přečtu. Dělám si tam prioritizaci. Taky si zapisuji ty, které mám koupené. Plánuji si, co si letos koupím a kdy si to přečtu. Mám to i s rezervou, protože do toho vyjdou další nové knihy… Mám v tom propracovaný systém. Pro mě jsou knížky jako pro někoho kabelky nebo jídlo. Když se cítím extrémně nešťastná, tak si přehazuju tu svoji databázi a uklízím si knížky v knihovně, dělá mě to šťastnou. 

Kdo je pro tebe top člověk pro doporučování knížek?

U chytrých knížek je to Robert Vlach. I když má fokus, který mě třeba nebaví číst, jako jsou finanční knížky, ale odůvodní mi to (že je to něco, co mě bude zajímat), tak si to přečtu. Dál to jsou lidi z komunit Red Button nebo Na volné noze. Jsou tam inteligentní lidi, kteří se rádi vzdělávají a mají načteno, takže poznají dobrou knížku. Jsem v těch komunitách strašně ráda. Referenční lidi jsou pro mě lidi, kteří hodně čtou a čtou knihy z oblasti jako já.  

A tvůj manžel je v té komunitě? 

Manžel nečte knížky. Manžel čte články. On je elektronický člověk. Doplňujeme se. Já mám informace, které přetrvávají generace a mají hloubku, on má mělké pojetí, ale novodobých věcí. Díky němu mám přehled o AI věcech, technických, světových, o vynálezech... Ale tohle mě nebaví číst. On vytáhne to zajímavé. Napadne ho, co bych mohla propojit s mým podnikáním. Co by mě mohlo zaujmout.  

Takže od manžela knihy nedostáváš?

Naopak. Od manžela dostávám knížky hrozně ráda. Jak prolízá různé stránky a fóra, tak vidí, že nějací světoví lidi, podnikatelé, doporučují knížky, on si je píše, které by se mi líbili a dá mi je. Třeba na Vánoce. On je recenzový člověk. Takže většinou od něj dostanu knížky, o kterých jsem nikdy neslyšela, a jsou hrozně dobrý. Stráví nad tím klidně tři hodiny.  

Jak tě někdo, kdo není ve tvé “komunitní” bublině, dokáže zaujmout? 

Není moc věcí, které bych potřebovala nebo chtěla. Ty typické věci pro ženy jako “Top dárky, které miluje každá žena…” - to se mi kroutí palce. Miluju dostávat knížky. Miluju, když si člověk dá práci s tím výběrem. I když jsou to knížky, které by mě nelákaly číst. Ale ten čas, který strávil nad výběrem… tak si ji přečtu. 

Přečteš každou knihu, kterou ti někdo doporučí?

Kdyby mně někdo chtěl říct “Přečti si tuhle knížku.” Tak to ne. Ty bys třeba pro mě byla taky reference. Máš něco, co se od tebe chci naučit, osvojit. Někdo strašně kreativní. Tak já si řeknu “Ten člověk se mi líbí, je dobrý v nějaké kreativitě, tak já si to přečtu.”. Ale když mi napíše někdo, koho neznám, tak to většinou neberu.  

Kolik máš doma knížek? Všechny máš přečtené?

Všechny knížky, co mám doma, plánuju přečíst. Ale mám jich víc, než jsem schopná ročně přečíst. Takže vím, že se ke knížce dostanu klidně až za dva roky. Lidi mají často špatný pocit, že mají doma knížky, které nepřečetli. Já mám doma plnou knihovnu knížek, které jsem nečetla, a je to strašně krásný. To je prostě jedna věc, která mě mentálně drží nad vodou. Dělá mi radost si představovat tu krásnou budoucnost, co všechno z těch všech přečtených knížek, budu vědět.  

Existuje ještě nějaký dárek, když vypustíš knížky, co ti udělá radost? 

Ano. Kytka v květináči. Ale ne moc náročná. Já se o ně neumím starat. Ne řezaná. Protože nesnáším plýtvání.

Neříkej mi, že dostáváš jenom knížky? 

Já nedostávám moc dárky. S rodiči to mám tak, že dostávám peníze nebo mi přispějí na nějakou elektroniku do práce. Já dárky beru dost racionálně. Nejsem moc dárkový člověk. Ale mám to nastavené tak, že kdokoli cokoli přinese, tak z toho mám radost - ne z té věci, ale z toho gesta. Já zapomínám, že mají lidé narozeniny, vybírám na poslední chvíli něco a nejsem v tom dobrá. Už to, že mi někdo popřeje, že si někdo vzpomene, je pro mě hrozně moc. Když tomu věnuje ten čas. To miluju. A miluju jídlo. Zdravé. Ale opravdu je mi jedno co to ve výsledku je.  

Proč je knížka perfektní dárek? 

Knížka stojí tři stovky, ale dáš tomu člověku život. To je prostě naprosto úžasný. Nevím o ničem, co by mělo takový poměr. 

Máš tip na jednu knížku, která udělá radost každému?

Jsou knížky, které ráda věnuju. Je to třeba Kniha radosti. Rozhovory Dalajlámy a Desmonda Tutu. Tomu, koho nevyděsí tlustá knížka, přinese tolik vnitřní krásy, laskavosti, moudrosti, klidu, že jsem na žádnou jinou takovou knížku ještě nenarazila. Dva pánové, kteří si prožili spoustu věcí a příkoří, hovoří o životě. Knížka, která je absolutně univerální. Tam si každý najde něco. 

1_1

Je to tvoje oblíbená knížka, kterou doporučuješ, nebo je to knížka, která udělá radost komukoli? 

Obojí. Nedala bych ji do mojí Top 10, jsem na jiný typ literatury, ale má ten potenciál naprosto každému přinést do života dobro a klid. Oni rozebírají lidské emoce. Je tam křesťanský i budhistický pohled a celou dobu přicházejí na to, že to mají stejně. Ne v čem je to, nebo to lepší. Toto je něco, co se týká nás všech. Všichni máme emoce, snažíme se jim rozumět. Kniha radosti je dostatečně intelektuální, můžeš ji dát člověku sečtělému, inteligentnímu, ale zároveň je napsaná tak jednoduše a čtivě, že je i pro člověka, který normálně nečte. Je topová a není náročná. 

Co si myslíš, že je super dar? 

Nejlepší dary jsou ty, které člověk chce, ale sám si je nekoupí. Buď na to klasicky nemá peníze, nebo mu to přijde jako zbytečné plýtvání. Např. hrozně toužím po botách na běhání, ale jsou předražené. Zbytečně. A moje aktuální  boty jsem si koupil nedávno a jsou v pohodě. Tak to je přesně ideální dárek. Nebo já třeba. Miluju Galaxy Boots, ale nesnáším, že je mám u postele, a potom, když jdu ven, je musím vláčet po baráku. Tak jsem si přála ještě jedny, protože já sama bych si je nekoupila. Jedny už mám a druhé mi přijdou zbytečné - ale jako dárek to bylo perfektní, protože mi to udělalo opravdu radost.  

Máš něco, co sledovat, abych měla přehled o chytrých knížkách?

Nemám. Musela jsem to utnout. To je totiž nevýhoda systematických lidí. Ve chvíli, kdy ty už máš velké množství zdrojů a informací, že ani systém na to nestačí, tak ti to přitěžuje. Musíš utnout příval. Spíš to mám o lidech. Když má někdo rozhovor, tak si ho ale vždycky poslechnu - Michelle Losekoot, Broňa Sobotka, Filip Dřímalka, Robert Vlach. 

Dáváš knížky jako dárek? 

Dávám knížky na Vánoce a na narozeniny mému bráchovi. Beru to jako roli starší ségry. Tam mám pocit, že moje úloha je dopovat ho knížkami tak dlouho, dokud se nestane, že se nějakou knížkou tak trefím, že se mu v životě stane něco velkého. Nedělám si iluzi, že čte vše, co mu dávám. Ale zvyšuju šanci, že ho tou knihou ovlivním, a to je ten můj dar pro něj. Ne ta knížka. Ale to, co je v ní. A musí to “mečnout” s tím člověkem. Bráchovi dávám knížky. Nevyžádané. 

Ptají se tě lidi na tipy na knižní dárky?

Ano, lidi se ptají, co mají dát svým blízkým. Ale vždyt já ty lidi neznám. Jak já mám něco doporučit? Doporučím univerzální knížku, to jo. Ale… 

A napadne tě nějaký návod, jak rozvojovou knížku dobře vybrat?

Jedna věc je, že nasloucháš, navnímáš a dokážeš odstínit sebe. Lidi často dělají takové to - tuhle knížku by sis měl přečíst. Jo. Chci tě změnit. Čtu rozvojovou knížku a místo toho, abych pracovala na sobě, tak přemýšlím, kdo všechno by si ji měl přečíst. Tak tohle rozhodně není ono. A ty lidi to vždycky poznají, že tou knížkou se je snažíš napravit, a tím pádem si ji nepřečtou. Ale když je to upřímné - četl jsem to a mohlo by se ti to líbit, protože to jsi celý ty. Nějakým stylem, co tam je, přišlo mi to pro tebe zajímavé proto a proto.  

Měli bychom tedy knížky při předávání vysvětlovat?

Když dáváš knížky, měla bys to doprovodit tím “proč”. Proč zrovna tuhle. Nalákat toho člověka. Neznamená, že když mu tu knížku dám, že si ji přečte. Ale když ho nalákám proč, přečte si ji spíš. Bez toho je to, jako bych mu donesla zlatou sošku kartáčku, na kterou se bude prášit a neřeknu proč.  

Ty jsi ten člověk, který řekne “Nic nechci” a myslí to doopravdy? 

Ano. Přesně tak. Ale zase jsem člověk, který dvojnásobně ocení, když člověk něco přinese. Opravdu ocením tu snahu, že mě upřednostnil před milionem jiných věcí, kterým se mohl věnovat. 

 Děláš druhým radosti?

Mám období, že si řeknu - čím já mu můžu udělat radost. Jen většinou neudělám to zastavení, abych to dotáhla. Ale umím koupit dobrý dárek.  

A jak tedy koupíš opravdu dobrý dárek? 

1 Dám si do kalendáře upomínku - tři týdny před narozeninami slot do kalendáře a dodržím ho.

2 Udělám si složku, kam si budu dávat tipy - teď mám radar na ty svoje věci, které sleduju, tak bych si otevřela radar i na to, že když někde něco uvidím nebo uslyším, tak si to zapíšu. 

3 Vytvořím si databázi tipů - screen shoty nápadů si uložím na jedno místo.

4 Nejde mít tipy dlouho v záloze - za půl roku si to obdarovaný koupí a bude chtít něco jiného.

5 Zároveň bych se s tím člověkem potkala - kafe, návštěva - a budu daleko více naslouchat, než mluvit. Já hodně mluvím a neposlouchám. Vyptávala bych se. 

6 Je potřeba navnímat člověka. Dávat mu to z té upřímné lásky. S čistým ryzím úmyslem. Ne jako dávám ti chytrou knihu, protože tě jdu změnit, opravit nebo cokoli takového.

7 Je dobré poslouchat intuici.

8 Ke knize jako dárku je potřeba dát i komentář. Vypíchnout, proč jsem knihu vybrala, že jsem si s tím dala práci. 

 

Napadne tě chytrá knížka z oblasti cestování, jídla a sportu? 

2_3

Nerada cestuju, tak moc o cestování nečtu. Nějaké jsem četla, ale je to malý vzorek a vybírat z něj je hrozně nezodpovědné. Ale. Doporučila bych mu knihu Čtyřhodinový pracovní týden - je udělaná tak, aby sis vydělala, když hodně cestuješ. A když cestuješ, abys během toho nemusela moc pracovat. A když pracuješ, aby to šlo odkudkoli. Když si tu knížku přečteš,  totálně tě to posune jinam. Mentálně a vším mě vystřelila. Líbí se více měně všem. Je to takový univerzální tip.  

O sportu. Záleží, jestli mají lidi rádi knížky o sportu, nebo o sportovcích, nebo o tom, o čem ten sport je - houževnatost, mentální odolnost. Obecně pro sportovce doporučím Umění odolnosti. Ta je pro sportovce hobíky i pro ty, co to dělají hodně vážně - týpek obeplul celou Británii, 162 dní plaval, je o jeho cestě, co dělal, jak to zvládnul. Strašně ho to změnilo, jak se musel stravovat, trénovat, oblékat, a během toho studuje, jak funguje lidské tělo a zkouší to na sobě. Příběh je základ, ale jsou tam strašně zajímavé věci z vědeckých studií - jak to testoval a tak. Zaujme to strašně moc lidí. Tohle teda pro muže a pro ženu knížka Dokud voda neskončí. 

Ohledně fungování těla jsou to Geniální potraviny, ale ta knížka je podle mě napsaná fakt hrozně. Obsahuje strašně dobré informace, ale je to napsáno tak, že u toho usneš. Detailní informace, biologické názvy - jako kdybys četla učebnici biochemie. Spíš doporučuji Bystřejší mozek - je čtivější a jsou tam stejné informace. Ale jestli mám ráda jídlo a pak se dozvím, co vše nemám jíst… Asi by mě to nepotěšilo. Všechno je to o tom, že máš jíst jen něco, jen v nějaký den, jen v nějakém množství. 

 

Je nějaký knižní zážitek, který bys ráda absolvovala, ale který třeba neexistuje?

Kdybych měla možnost jít na večeři s autory knížek. Ale tak, že oni by chtěli na večeři se mnou. Ne že “Hanka mě obdivuje, jdu s ní.”. Ale “Hanka je zajímavá a chtěl bych si s ní popovídat.”. Se Sethem Godinem. I s českými autory. 

5 univerzálních knížek, které můžu koupit jako dárek 

Většinou jsou to knížky, které vyhlašuju jako top knížky roku. Ale kdybych měla vybrat jenom pět: 

1 Nástroje titánů - je skvělá v tom, že ji nemusíš číst celou. Můžeš si přečíst jen toho, kdo tě zajímá. Jsou to rozhovory, studnice. Boží knížka, hustá knížka, Schwarzenegger, Kevin Costner…

2 Čtyřhodinový pracovní týden - ale nedokážu si předstvait, že bych to dávala své mamce. 

Almanach - tam se podle mě najde každý, kdo se rád rozvíjí

Game Changers - ta má ale tak hnusnou obálku, že si řeknou fuj  a odloží to. Ale obsahově je ta knížka naprosto boží.

5 Arnold Schwarzenegger - jak se vypracoval z nuly na sto, v tolika oblastech. Zbohatl dřív, než byl herec, dřel ve fitku, večer do školy a přes den pracoval… Nebuďme všichni Árný, není to zdravé, ale ten jeho příběh je absolutně dechberoucí. Každý bude totální překvapený, jaký je doopravdy. 

3_1 

Když budu chtít koupit chytrou knížku někomu, kdo tyhle rozvojové knížky nečte, ale chtěla bych ho namotivovat, že čtení chytrých knížek je fakt super…

Tak bych musela vybrat nějakou pseudobeletrii - Klub ranních vítězů. Jakože beletrie, ten příběh je otřesný - paní podnikatelka se zamiluje do nějakého bohemského umělce, ten neumí psát, ale je velmi známý motivační speaker. Je to vlastně seberozvojová kniha - učí tu podnikatelku ohledně spánku, meditací, vizualizací, jak se zbavit sr+++ z minulosti. Pokud člověk čte alespoň beletrii, tak určitě tuhle. Ta má alespoň kvalitu. 

Konec prokrastinace - kdyby to byla tvoje první chytrá knížka, kterou přečteš, bude se ti líbit. Je malá, barevná a má hodně vizualizací. Tu jsem četla, když jsem ještě nečetla, a přečetla jsem ji za dva dny. Byla jsem úplně ohromená. Nebyla to ta, co by mi změnila život, byla to ta knížka, která mi řekla - tak tenhle typ knížek může být zajímavý, užitečný a nemusí být super nudný. Snadno zkonzumovatelná. 

Úvodní foto k článku na blog (6)