Hledáte dárek pro cestovatele?

Dárek pro cestovatele

Dárek pro cestovatele

Sháníte dárek pro cestovatele? To se máte! Možností, jak obdarovat vášnivého cestovatele je totiž několik. A je jedno, jestli je to cestovatel dobrodruh, cestovatelka kamarádka, cestovatel přítel, cestovatelka maminka… Pro všechny kategorie najdete spoustu milých, praktických i originálních cestovatelských dárků. Našla jsem 30 dárků pro cestovatele, které jsem přehledně roztřídila podle toho, o jakého cestovatele se jedná.

Ať už vyberete jakýkoli dárek. Předat ho můžete pomocí cestovatelské edice. Nechte cestovatelský zážitek začít dřív, než vůbec začne. 

Poznáváte v níže uvedených nadpisech toho jednoho, pro kterého aktuálně sháníte dárek?

 

Cestovatel Dobrodružný

Poznávací znamení: Cestuje na vlastní pěst, objevuje netradiční lokality. Místo kufru si cestovatel dobrodruh sbalí batoh, místo lakýrek zase pohodlné kecky nebo pohorky. Radost mu uděláte tím, když ho nebudete upozorňovat na nebezpečí jeho bláznivých výletů, ale naopak mu ukážete, že ho v dobrodružném cestování podporujete. 

Dárek pro dobrodruha 

Tipy na dárek pro “Cestovatele Dobrodružného”:

  1. Kurz pro snadnější a efektivnější cestování. Ať už je váš cestovatel ostřílený profík, nebo s cestováním teprve začíná, možná by se mu hodil nějaký z netradičních kurzů jako např. Jak dlouhodobě cestovat - jak se konečně odhodlat a začít nebo Sbalte si jako profík - jak na cestování s krosnou. Na webu Naučmese.cz najdete velmi zajímavé cestovatelské kurzy - od obecných cestovatelských až po konkrétní země a oblasti. 
  2. Pojem KáPéZetka zná úplně každý. Cestovatel dobrodruh by ji měl nejen znát, ale měl by ji také vlastnit. Často obsahují zápalky, nějakou svíčku, pevný provázek, šití, ale třeba i sadu na rybaření, křesadlo nebo mini pilku. Krabičku poslední záchrany kupte kvalitní, aby se na ni váš blízký mohl spolehnout. 
  3. A dáme ještě jeden kurz, tentokrát na toho vašeho cestovatele přitvrdíme. Kurz přežití. Můžete vybrat jednu ze tří obtížností, obecnou, horskou, zimní nebo vodní variantu. Tak která bude ideální pro toho vašeho dobrodruha?
  4. Znáte Spork? Neboli spoon a fork dohromady = na jedné straně lžička, na druhé vidlička s nožem. Není prostor ztrácet prostor. Pokud dobrodruhovi koupíte Spork Kit Titanum, nejen že dostane stylovku v obalu z merina, ale také získá nezničitelného parťáka na roky dopředu.
  5. Cestovatelský zápisník je nutnost každého cestovatele. A právě proto zde mám hned dva tipy. Jeden je milý, český, vychytaný - deniczech s kapsami, vyměnitelnou náplní a odolným obalem. Druhý je vtipný, pro všechny vládce světa. Tento lze potisknout i jménem dobrodruha.
  6. Pitný režim je na cestách velmi důležitý. Pro dobrodruhy však může být pitná voda občas nedostatkovým zbožím. Pořiďte vašemu dobrodružnému cestovateli dárek k Vánocům v podobě kvalitní lahve s filtrem. Ten dokáže odstranit více než 99.9 % bakterií, virů, chlóru, fluóru a těžkých kovů. Obdarovaný si tak může nabrat vodu v rybníku, nebo třeba natočit si ji z umyvadla na toaletách.

 

Cestovatel Plážový

Poznávací znamení: Může cestovat po vlastní ose, ale klidně si dovolenou objedná i přes cestovku. Rád si totiž užívá pohodu. V kufru u něj najdete plavky, další plavky a možná ještě jedny. Pokud s “Cestovatelem Plážovým” pojedete na dovolenou, nechtějte po něm velké výkony (třeba vylézt na nejvyšší horu oblasti), vytáhnete ho maximálně na nějakou vyhlášenou pláž.

Dárek pro plážového cestovatele 

Tipy na dárek pro “Cestovatele Plážového”:

  1. Reproduktor o rozměrech 10 x 10 cm? To je sen každého plážového povaleče. Musí být samozřejmě voděodolný a musí něco vydržet. Jako dárek pro cestovatele zvolte kvalitní kousek od známé značky, ať je zvuk bez chybičky. 
  2. Tento tip nebude úplně originální, ale bude stoprocentně praktický. Sada cestovních lahviček na kosmetiku. Každá žena i každý muž tento dárek ocení. Nemusí s sebou tahat velká balení kosmetiky, ale svoji oblíbenou kosmetiku budou mít vždy u sebe. 
  3. Aby ta plážová dovča byla i něčím užitečná, doporučuji milé a originální karty Podle sebe. Jedná se o sadu kartiček s otázkami. Některé jsou obyčejnější, některé netradiční, na některé by vás možná nenapadlo se zeptat. Nečekejte žádné záludnosti, jen milé otázky, zamyšlení a společné “moderované” povídání. Ideální dárek pro partnera či partnerku.
  4. Takhle - buď bude nadšený, nebo vám dárek vrátí a vy si ho užijete na 100 %. Co takhle na vašeho plážového cestovatele vyzkoušet trend jménem glamping? Znáte? Jedná se o originální a netradiční stanování, kempování a luxusní ubytování v srdci přírody. Nebojte se toho a ukažte plážovému pohodáři, že odpočívat se vším komfortem lze v dnešní době i v krásné české přírodě. 
  5. Sranda musí být. Chystá se někdo z vašich blízkých na plážovou dovolenou do tropů, resp. do destinací, kde sluníčko opravdu pálí? Kupte jim vtipný dárek v podobě kuchyňské minutky. Je to jen pro jejich dobro - aby se na té pláži nebo u bazénu nepřipekli. Jdete do toho?
  6. Kniha je velmi oblíbeným dárkem. Člověk s ní vypne, zažene nudu, něco zajímavého se dozví, zasní se… Podle toho, komu knihu jako dárek darujete. Pro plážové dovolenkáře bych vybrala nějaký z bestsellerů. Pro ženu např. odpočinkovou novinku od Patrika Hartla Gazely nebo motivační pecku Ztracenné. Pro muže jsem našla Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem či Josef Mareš: Moje případy z 1. oddělení. Knihy samozřejmě vybírejte podle zájmů a povahy obdarovaného. Inspiraci na další tipy od Lucie Zelinkové najdete tady.



Cestovatel Přírodní

Poznávací znamení: Můžete si jej lehce poplést s “Cestovatelem Dobrodružným”, ale pozor. Na rozdíl od něj, který se občas prodírá i džunglí velkoměsta, se “Cestovatel Přírodní” vyskytuje pouze v džungli plné zeleně a zvířat. Opět jej poznáte podle batohu, pohodlných bot a často také podle oblečení zemitých barev - odstíny hnědé a zelené, to je jeho.

Dobrodružná dárek pro cestovatele 

Tipy na dárek pro “Cestovatele Přírodního”:

  1. Cestovatelský průvodce. Ale ne takový ten klasický teoretický. Dnes spoustu skvělých cestovatelů vydává velmi zajímavé a praktické cestopisy ze svých cest. Vybírejte samozřejmě podle destinace, kam by se chtěl váš blízký podívat. Mě na první dobrou zaujaly třeba tyto: Pod Anapurnou svítá modře, Nejhezčí túry světa nebo 151 dní Pacifickou hřebenovkou - Dobrodružství Holky s bucket listem.
  2. Má váš cestovatel světové plány? Pořiďte mu krásnou korkovou mapu světa. Ta bude nejen praktickým záznamníkem všech jeho cest, ale především originálním a přírodním doplňkem do jeho domova. 
  3. To chce klid a nohy v suchu. Tušili jste, že existují voděodolné ponožky? Není tak potřeba mít další pár bot na přezutí, ale stačí jedny pohodlné boty a tyto vychytané ponožky. Mají i speciální vrstvu proti zápachu, takže za mě super volba pro všechny milovníky dlouhých přírodních túr. 
  4. Do přírody to chce vzít stoprocentně “nature friendly” kosmetiku. Slyšeli jste už o biologicky odbouratelných mýdlech? Některá jsou v tenkých plátcích, jiná gelová. Některá jsou zvlášť na tělo a zvlášť na nádobí, další jsou univerzální na všechno. To koukáte, co?
  5. Věděli jste, že existuje skládací cestovní kartáček? Už tak skladná věc může být ještě skladnější. Jeho velkou výhodou je to, že jej dobrodruh může jen tak hodit do batohu a neřešit, jestli se štětinky zničí nebo zašpiní. Složením se schovají a je to. 
  6. A na závěr klasika, která se vždy hodí. Vsaďte na jistotu a darujte jako dárek k Vánocům pro cestovatele pořádné termo prádlo. Značek máte na výběr spousty, já bych vsadila na českou firmu s tradicí. Pokud si netroufáte na oblečení kvůli výběru velikosti, u termoprádla se tak úplně bát nemusíte - buď bude tělo obepínat víc, nebo míň. 


Nezapomeňte dárek originálně zabalit. Podívejte se na pár fotonávodů, jak snadno zabalit dárek. 

Cestovatel Městský

Poznávací znamení: Jak už název napovídá, tento typ cestovatele miluje města. Když zrovna nebrázdí ulice, najdete ho buď v kavárně u velkého okna, v nějaké galerii, muzeu či památce, nebo sedí na nějaké vyhlídce a kouká dolů na to, jak to ve městě žije. “Cestovatel Městský” mnohdy nejezdí na týdenní až měsíční dovolené, často mu stačí i víkend. 

Dárek pro městského cestovatele 

Tipy na dárek pro “Cestovatele Městského”:

  1. Dřív byly oblíbenými dárky pro cestovatele foťáky Instax, nyní jsou oblíbenější cestovní tiskárny. Stejně každý fotí na mobil. Navíc fotka z chytrého telefonu se s tou instaxovou nedá srovnat. Pořiďte tedy malou tiskárnu, která na jedno nabití vytiskne až 100 fotek.
  2. Umět jazyk, to se hodí každému cestovateli. Pro dárek v podobě online jazykového kurzu jsem vybrala Cestovatele Městského. Ten si rád objedná kávičku nebo si popovídá o zdejších krásách v místním jazyce. Pro kurz zvolte jazykovku jednak podle jazyků, jednak podle sympatií.  
  3. Flakonek na parfém s praktickým systémem plnění. Za prvé do příručního zavazadla se vašemu cestovateli nevejde celá jeho domácí kosmetická výbava, za druhé ani nechce tahat těžkou originální lahvičku svého parfému, za třetí co kdyby se mu jeho milovaná vůně rozbila? Cestovní flakonek považuji za nejlepší dárek pro cestovatele, je lehký, snadno se plní a hodí se jak do města, tak i na hory. 
  4. Další kurz jako dárek pro cestovatele, tentokrát kurz na focení mobilem. Může se to zdát jako zbytečnost, vždyť mobilem umí fotit každý. Ale pozor, divili byste se, jaké fotky lze dělat, když víte jak na to. Věřím, že po tomto kurzu bude obdarovaného cestování ještě víc bavit. Díky dokonalým fotkám, kterými se bude moct kochat a které bude moct nadšeně ukazovat rodině i kamarádům.
  5. Selfie tyč je stálice mezi cestovateli. I když frčí přiznaná selfíčka, občas chce cestovatel vidět na fotce nejen sebe, ale také krásnou památku za sebou. A to udělá jak? Že od sebe oddálí telefon. A to udělá jak? Že použije selfie tyč. Takže pokud ji váš městský cestovatel nemá, určitě mu ji pořiďte. Ideální dárek k Vánocům. 
  6. Pokud se váš “Cestovatel Městský” snaží létat nízkonákladově a bez zbytečných příplatků, mrkněte mu na hezký a praktický batoh do letadla. To nejmenší zavazadlo, které existuje v rámci nejlevnějších letenek nízkonákladových společností, má rozměry 40 × 20 × 25 cm. To není moc. Ale na eurovíkend to občas stačí. Pokud víte, že váš cestovatel létá ve větším, darujte mu rovnou 55 x 40 x 20

 

Cestovatel Rodičovský

Poznávací znamení: Tři kufry, dva batohy, kočárek, nosítko, k tomu i nějaké to dítě. Takto vypadají dovolené “Cestovatele Rodičovského”. Ten se zrodil z některého z výše uvedených cestovatelů, jen s přibývajícím věkem přibyly děti, zavazadla i povinná výbava. Cestuje často s cestovní kanceláří, ale klidně i na vlastní pěst. Potkáte jej v zábavních parcích, ale klidně i u bazénu nebo na pláži.   

Dárek pro cestovatele rodinného 

Tipy na dárek pro “Cestovatele Rodičovského”:

  1. Digitální váha na zavazadlo. Může se to zdát jako nesmysl, ale kdo zažil cestování bez dětí a potom s dětmi, chápe. Kolik věcí navíc musí člověk tahat, kolik starostí s balením má. Tento dárek pro cestovatele s rodinou ušetří alespoň nervy z váhy zavazadla. Především cesta zpátky v cizí zemi a se spoustou nových hraček, kamínků a báboviček může být “nadměrná”.
  2. Čekání na letišti, dlouhá cesta autem, nuda po večeři… Vyzbrojte vaše rodinné cestovatele nějakou cestovní hrou. Ať už to bude nějaký sešit s úkoly pro dítě, nebo cestovní verze stolní hry pro celou rodinu, hrou jako dárkem nikdy nic nezkazíte. To si pamatujte. 
  3. Další hra, ale tentokrát spíš na doma. Jedná se o moc hezky ilustrovanou magnetickou mapu Evropy, která kromě mapy obsahuje také různé typy magnetek. S mapou lze hrát až 9 her, výrobce ji doporučuje pro děti od 6 let. Ideální dárek pro dítě, které s rodiči rádo cestuje i rádo objevuje okolní státy a jejich zajímavosti.
  4. Ještě předtím, než se zasmějete, si to představte. Jedou do kempu, jenže stan je daleko od místního kiosku. Jedou do luxusního hotelu, ale mají malé dítě, které nechtějí nechat samotné na pokoji. Koupí si tedy lahev na pokoj a co teď? Teď přichází na řadu ten dárek pro rodiče cestovatele - univerzální otvírák se zátkou v jednom. Otevřete jím víno i pivo, nedopité víno jednoduše uzavřete. Rodiče rozumí. 
  5. Krásně ilustrovaný dárek pro společné zaznamenávání výletů a pro pozdější vzpomínání - Naše výlety (Kniha pro plánování a zaznamenávání rodinných výletů). Kniha obsahuje tipy na výlety po České republice, ale také mapu na zaznamenávání rodinných dobrodružství, kreslení zážitků či lepení vstupenek nebo pohledů.
  6. Obal na kufr stejný pro celou rodinu. Se stejnými šusťákovkami úplně nesouhlasím, ale stejný obal na kufr pro všechny členy rodiny? Proč ne. Aspoň si je krásně poznáte a nemůže se stát, že by se vám z kufru něco ztratilo. Existuje spousta barev i velikostí. Stačí vybrat ten správný dárek pro “Cestovatele Rodičovského”.

 

I když zvolíte dárek pro cestovatele ve formě peněz, jde to zvládnout jako ten nejlepší dárek pod sluncem. Stačí peníze schovat do cestovatelské edice a nechat cestovatele, aby si svojí ,,odměnu'' zasloužil. 



Líbí se Vám článek? Sdílejte ho mezi své přátele. Napište mi. Budu tak vědět, že dává smysl tipy psát a sdílet. 

Martina