Tipy na vánoční dárky aneb pojměte Ježíška letos trochu jinak

 
7_1

  

Snažíte se každý rok vymyslet pro své blízké originální vánoční dárek, ale stejně vždy skončíte u čokolády, kosmetické sady, lahve s alkoholem nebo poukázky do nákupního centra? Pak je pro vás tento článek jako dělaný. Přichystali jsme si pro vás rady, jak vybrat dárek, který skutečně překvapí, a zároveň potěší. Nezapomněli jsme ani na tipy na originální vánoční dárky, při jejichž výběru jsme se snažili zohlednit i jejich původ. Hledáte-li tedy české, s láskou dělané a životní prostředí respektující dárky, pusťte se do čtení. 

 

Jak vybrat dárek pro ženu 

Vybrat dárek pro přítelkyni, manželku, maminku či sestru se jeví jako poměrně snadná záležitost. Určitě vás napadne, že kosmetikou, kabelkou nebo šperkem nic nezkazíte. Ale aby takový dárek ženu skutečně potěšil, musíte dobře znát její vkus, preference a v případě kosmetiky i typ pleti či vlasů. Říkáte si, proč manželce nepořídit žehličku, vysavač či mixér? Pokud s naprostou jistotou nevíte, že po něčem takovém žena vašeho srdce touží, raději to nedělejte – během vánočních svátků tichou domácnost opravdu nechcete.  

Tak jak tedy vybrat originální vánoční dárek pro ženu? Zohledněte její záliby a životní styl. Pokud má nějakého koníčka, zkuste jí vybrat dárek s ním související. Jestliže vás ani teď nic nenapadá, přejděte níže k našim tipů na dárky, a zaručeně něco vyberete. 

 

Jak vybrat dárek pro muže 

Rozlučte se s dárky v podobě ponožek, bačkor, dvacáté flašky koňaku či nejnovější technologické „vychytávky“ z Číny, která za pár týdnů skončí kdesi v komoře, a vybírejte letos dárky pro muže o trochu lépe. Opět je třeba zohlednit zájmy a věk obdarovaného. Většina mužů má nějakého koníčka, takže doporučujeme zaměřit pozornost tímto směrem. Muži také většinou ocení originální dárky v podobě adrenalinových či kulinářských zážitků

Náš tip: Více o výběru dárků se dočtete v článku Vánoční dárky aneb letos budu zodpovědný Ježíšek

 

Jaké dárky pořídit dětem? 

Pro děti, obzvláště ty malé, se dárky vybírají jedna báseň. Panenky, plyšáci, autíčka a stavebnice se prostě nikdy neomrzí. S většími kousky už může výběr dárku trochu váznout, ale většinou se nebojí (ne)nápadně naznačit, co by je pod stromečkem potěšilo. Ačkoliv se dětem dárky nakupují snadno, zkuste je letos vybírat s větší rozvahou. Ač se to v záplavě reklam nezdá, i v našem českém rybníčku narazíte na nádherné, originální a ručně dělané hračky, kterým se zvučné značky kvalitou nemohou rovnat. 

 

12 tipů na originální dárky k Vánocům

Pojďte s námi vybrat dárek, který potěší, a navíc má smysl. Máme pro vás 13 tipů na originální dárky pro ženy, muže i děti. 

 

#1 Pro milovníky kávy 

Je někdo z vašich blízkých kávový labužník? Pak věřte, že ho potěší nejen kvalitní káva, ale i pořádný šálek. Doporučujeme české porcelánové šálky z dílny GoatCup, které zaujmou jedinečným designem, vysoce kvalitním zpracováním a pohodlně tvarovanými oušky. Prostě není šálek kávy, jako šálek kávy. 

5_2

Zdroj: GoatCup

 

#2 Pro zahradnice a kutilky 

Když jde muž něco dělat na zahradu či do dílny, oblékne montérky. Když jde něco dělat žena, oblékne tepláky. Tento stereotyp se rozhodly zneškodnit dvě šikovné dámy a daly vzniknout značce Monterki, která nabízí originální a stylové montérky pro něžné pohlaví. Hledáte-li tedy dárek pro ženu, která ráda zahradničí nebo kutí, s těmito vymazlenými montérkami nemůžete šlápnout vedle. 

7_2 

Zdroj: Monterki

#3 I květina může být originální 

Zdá se vám, že je květina jako dárek pro ženu klišé? Pak ještě neznáte kokedamy. Tato japonská specialita je v podstatě bonsai či pokojová květina umístěná v mechové kouli. Díky naprosto jedinečnému designu skvěle oživí jakýkoliv interiér a zaručeně rozzáří oči každé ženě, která má alespoň trochu ráda květiny.

9 

#4 Pro sportovce

Výhody balančního cvičení asi nemusíme představovat. Co ale místo klasické balanční desky pořídit trochu trochu originálnější kousek, který byl vyroben ze recyklovaných zlomených skejtů? „Zombie“ desku totiž nemá každý a tato potěší jak smysluplným provedením, tak i parádním designem. Pořídit ji můžete zde

6_2 Zdroj: surfr.cz

 

#5 Není papír, jako papír

Dát někomu k Vánocům papír? Nebojte, nezbláznili jsme se. Tento papír totiž potěší všechny šikovné ruce. Může se prát, může se šít a může se nosit. Za originálním konceptem stojí šikovná česká švadlenka, která látku vyměnila za papír a dala vzniknout značce Washmpaper. Pokud tedy sháníte dárek pro ženu, jejímž koníčkem je šití, už nemusíte hledat dál. 

1_2 

Zdroj: Washmpaper

#6 Něco na parádu 

Chcete raději zůstat u ověřených dárků, jako jsou například módní doplňky? Pak se neomezujte na nabídku nákupních centrech a podívejte se na nějaké zajímavější kousky. Například v Bubibubi seženete stylové kravaty, šle, motýlky, kapesníčky, mašle do vlasů a kšandy české výroby. A to v nejvyšší kvalitě a nezaměnitelném designu. Zrovna mašle do vlasů je navíc skvělý tip na vánoční dárek pro přítelkyni!

 8

Zdroj: Bubibubi

 

#7 Pro (nejen) vegany

Cítí-li se někdo z vašich blízkých u plotny jako ryba ve vodě, pak se jako tip na vánoční dárek nabízí nová kuchařka. Jednou z neokoukaných je Kuchařka na celý rok, která je plná veganských receptů a dokazuje, že ani veganská strava vůbec nemusí být nudná. Touto kuchařkou potěšíte nejen vegany, ale každého, komu záleží na zdravém stravování a rád vaří ze sezónních potravin. 

3_2

Zdroj: Kuchařka na celý rok

#8 Zažijte pořádnou divočinu 

Originální vánoční dárek je i zážitek. Nemusíte hned hledat skok padákem, zážitků je totiž na trhu už mnohem více. Jedním z těch, které se hodí opravdu pro každého bez ohledu na věk či nejrůznější fobie, je odvážný koncept Nadivoko, během nějž přenocujete v panensky krásné přírodě, vychutnáte si výtečné jídlo a necháte se překvapit večerním programem, který je plný zážitků a nikdy není stejný. 

2_2

#9 Pro kreativní duše

Každý, kdo miluje ruční práce, zná časopis Kreativ. Hledáte-li tedy originální vánoční dárek pro ženu, která stále něco šije a vyrábí, předplatným tohoto časopisu jí zaručeně uděláte radost. Je totiž plný inspirace, nápadů a návodů.

10

Zdroj: Kreativ

#10 Ani svíčka nemusí být nudná 

Svíčka je takový vánoční evergreen. Snad každý z nás po ní sáhl ve chvíli, kdy došly nápady na dárky, a to nejlépe 24.12. dopoledne. Avšak ani svíčka nemusí být neoriginálním dárkem koupeným ve spěchu. V české dílně Raduna Crystal totiž vznikají svíčky, které se stanou ozdobou každého interiéru. A vybrat si zde můžete i mnoho dalších doplňků ze skla nebo třeba jedinečné dárkové boxy. 

 4_2

Zdroj: Raduna Crystal 

#11 Hravé dárky pro děti 

Našim tipem na dárek pro malé i velké průzkumníky, jsou výrobky české značky Z neznáma, za níž stojí nadaná česká výtvarnice a maminka dvou dětí. Její milníkové kartičky, promítačky, personalizované knihy, stavebnice a další produkty si díky originálnímu konceptu a povedenému designu zamilují nejen děti, ale i dospělí. 

11

 

#12 Boty pod stromeček? Proč ne

Kvalitní boty jsou prostě nad zlato. Ať už jdete do města, na túru či pobíháte doma, vaše noha si zaslouží to nejlepší. A české boty, které to nejlepší skutečně nabízí, jsou zlínské Vasky. Skvělým způsobem kombinují jedinečný design s vysoce kvalitním zpracováním a ergonomickým provedením. A pokud je zvolíte jako dárek pro své blízké, stoprocentně zabodujete. 

12 

Zdroj: Vasky

 

Doufáme, že vám naše tipy pomohly a letos pořídíte originální vánoční dárky, které jsou převážně české výroby a respektují udržitelnost. Pokud přece jen potřebujete ještě více inspirace, přečtěte si náš další článek 12 tipů na dokonalý dárek. Nezapomeňte dárky vybrat s dostatečným předstihem, ať předvánoční čas netrávíte zmateným pobíháním v obchodním centru a můžete si jej vychutnat v teple, s rodinou a hlavně v klidu. A jestliže chcete dárek předat tak, aby na to obdarovaný dlouho vzpomínal, darujte ho hrou