Pořiďte a předejte dárek podle etikety!

Jak dovést dárek k dokonalosti? Pořiďte a předejte dárek podle etikety!

Kolik z vás se řídí společenskou etiketou, která dovede váš dárek k opravdové dokonalosti? Poradíme vám, jak na to! Rozhodli jsme se pro vás totiž získat ty nejcennější informace ohledně způsobu darování dárků a jejich přijetí z hlediska ETIKETY! A čtení to nebude jen tak ledajaké.  Toto společenské dilema nám totiž pomohl objasnit Libor Neuwirth, mladý student z Ostravy, který se již několik let zabývá pravidly etikety a vychází z učení Ladislava Špačka. Pohodlně se usaďte, připravte si  kávu nebo jiný oblíbený drink a nenechte se ničím rušit. Jdeme na to!

#1 UDÁLOST, NA KTERÉ REK NESMÍ NIKDY CHYBĚT

Událost, na kterou je vždy slušné donést pozornost hostitelce i hostiteli, je společná večeře.

Pro hostitelku zvolíme květinu nebo jakoukoliv maličkost, o které víme, že jí udělá radost. Květina pro ženu se u tohoto typu události volí jednoduchá, pro radost. Etiketa neurčuje cenovou hranici, tu si sami zvolíme v závislosti na dané události.

Hostiteli doneseme láhev lepšího alkoholu nebo víno, nikoliv tuzemák či jinou plachetnici. A pozor, nemá-li hostitel k dispozici alkohol podobné kvality, měl by tuto darovanou láhev otevřít = neměl by hostům nabízet méně kvalitní láhev (čtěte ústní vodu). Pouze u vína platí výjimka, neboť víno musí být správně nachlazené (šumivé víno 4-6 °C, růžové víno 7-9 °C, bílá vína 5-12 °C podle obsahu zbytkového cukru, červená vína 10-16 °C v závislosti na zralosti). Takový dar přijmeme, ale podáváme víno, které máme správně nachlazené.

 

#2 KVĚTINY

Ženám se nechávají vázat širší a kratší kytice v pestrých nebo romantických barvách. Květina musí být řezaná. Květina v květináči se hodí pouze na kolaudaci nemovitosti. Výjimky mohou být u osob, které  květiny v květináči upřednostňují. Ať už zvolíme tu, či onu variantu, květiny by neměly být při předávání v obalovém materiálu. Ozdobný celofán je z pohledu etikety v pořádku, avšak z pohledu ekologie není úplně košer, tak ho zkrátka vynechme úplně.

S tvrzením, že se předává pouze lichý počet květin a sudý počet je spojen se smutečními událostmi, se setkáte především ve střední Evropě, a to hlavně u našich babiček. Výjimku tvoří například narozeninová  nebo výroční kytice - zde se počet květin volí podle věku nebo společně strávených let.

Osobám, se kterými máme blízký nebo romantický vztah, bychom podle Američanů   měli dát 12 nebo 24 květin (promiň, babi). Dvanáctka znamená „Myslím na Tebe dvanáct měsíců v roce., dva tucty růží pak říkají „Jsi v mém srdci dvacet čtyři hodin denně.. Pokud chcete tuto symboliku zdůraznit, můžete ji použít i jako vzkaz, který kurýr spolu s kyticí předá. Obecně a ideálně platí, že pokud se dává kytice ženě, předává ji muž,a naopak. Květina je univerzální dárek, hodí se vždy a neurazí nikoho.

 

#3 HODNOTA DÁRKŮ

Etiketa neudává cenovou hranici, neměli bychom však obdarovaného uvést do rozpaků. Nesmí se cítit provinile a mít potřebu se nám revanšovat. Dárek by také neměl zahanbit nikoho z přítomných na oslavě. Je tedy nevhodné, aby jeden host přinesl láhev whisky a druhý daroval Bentley.

 

#4 BALENÍ DÁRKŮ

Dary by měly být vždy dárkově zabaleny a vždy by z nich měla být sundaná cenovka. Neodpouští se ani agresivní zamalování lihovkou, která cenu stejně nikdy pořádně ne-za-ma-lu-je. Velké množství inspirace na to, jak zabalit dárek rychle a jednoduše, najdete na našem instagramu. Např. u svatebních darů volíme decentní a nevýrazné balení (Pokud jste tedy již nepořídili náš svatební tubus, který je dokonalým dárkem sám o sobě a další balení zkrátka netřeba.).Jestli nezvládnete dárek zabalit  sami, poproste někoho, kdo to zvládne, popř. využijte profesionálních služeb balení dárků dostupných v téměř každém obchodním centru.

 

#5 KDY A JAK PŘEDAT DÁREK

Po příchodu na oslavu či do restaurace se lidé většinou pozdraví, poklábosí a chvíli trvá, než se všichni zorganizují. Je však vhodné pogratulovat a dárek předat hned po příchodu nebo u přípitku. Určitě si dejte pozor, aby nedošlo k výběru dvou totožných dárků. Pokud máte tu možnost, zeptejte se ostatních pozvaných, co kupují. Např.na svatbě nebo na větší akci je dobré mít vyčleněného člověka, který bude mít dary ve své kompetenci a můžete se s ním poradit. Z pohledu etikety je také v pořádku, pokud je na dary vyhrazený prostor, kde dary nebudou překážet, třeba stůl na odkládání.

Hosté mají většinou zájem o rozbalování a reakci obdarovaného, bývá to běžnou součástí oslav. U větších událostí je proto dobré k dárku připsat věnování pro lepší orientaci, od koho dárek je. Vážně stačí napsat třeba jen “Mirďa z Prahy” nebo “Tvůj dream team” - předejdete tak trapným chvilkám a obdarovaný si dárek hned spojí s vámi.

Přikládání vizitky, věnování či přání platí, i pokud předáváme peníze. Ty nikdy nepředáváme volně z ruky do ruky, nýbrž v nadepsané obálce. Peníze na svatbu ale prosím předávejme raději originálně. Dáme tak najevo, že nám na novomanželích záleží. Přání se nečte veřejně, je to příliš osobní. Pokud předáváme intimní dárek, jako je například spodní prádlo pro partnerku, nepředáváme ho přede všemi, ale v soukromí. Rozbalit takový dárek před ostatními hosty je krajně nevhodné. Co pak s těmi lačnými pohledy?

Z pohledu obdarovaného, který dárek přijímá, i pro něj platí jistá společenská pravidla. Vyhýbáme se větám “To jsi nemusel.” nebo “To sis neměl dělat škodu.”, a to i v případě, že se vám dárek nelíbí. Slušnost je vždy poděkovat a předstírat, že se vám dárek líbí. V takové situaci se pokusíme být empatičtí a vcítíme se do druhého, který nám chtěl udělat radost.

 

#6 VHODNÁ DOBA NA ROZBALENÍ DÁRKŮ

Rozbalit dárek je možné hned po předání nebo v přesně vyhrazený čas. Na svatbě to nejčastěji bývá podle pravidel nevěsty a ženicha, dle svatebního programu. Na oslavě se dary většinou rozbalují neprodleně po gratulacích. Dostaneme-li dárkovou tašku, ve které je více předmětů, nevytahujeme všechny předměty, ale pouze ten, který vypadá nejhodnotněji. Dárek ukážeme ostatním a opět vložíme zpět. Jak už jsem psala, přání je příliš osobní, to nečteme nikdy.

 

#7 KDYŽ DÁREK ZAPOMENU DOMA

Na tuto situaci není univerzální rada. Stává se to málokdy, ale pokud se to přeci jen přihodí, omluva je určitě na místě a dárek dodáme co nejdříve. Nekupujeme dárky na poslední chvíli, které nejsou promyšlené a mohly by spíše urazit. Kosmetickou dárkovou taškou a sprejem do podpaží velkou parádu neuděláme.

 

#8 KDYŽ NEDORAZÍM VŮBEC 

A co taková situace, když nemohu na oslavu nebo svatbu nakonec dorazit? Zprvu bychom se měli omluvit, že nepřijdeme (Beztak jsme na těch internetech 24/7.). Co se týče dárku, ten byste měli i tak poslat, popř. darovat dodatečně - počítá se s vámi, hostitel vás má na seznamu a budoucí novomanželé za vás zaplatili i hostinu. Výjimka je pouze u svatby, a to v případě, že jste neobdrželi kartičku s pozváním na hostinu. V tom případě jste pozváni pouze na obřad, na který nejste povinni nosit dar.

 

#9 VĚDĚLI JSTE?

  • Dny, kdy se měl věnovat dárek, ale často se opomíjí, jsou Den matek a Den otců. Maličkost by se měla věnovat v každém případě.
  • Dárek paní učitelce na konci školního roku nespadá přímo pod etiketu, jedná se spíše o zvyk nebo poděkování žáka paní učitelce. Decentní květinou nic nezkazíme.
  • Pokud se loučíme s kolegou v práci, snažíme se dát dárek, který využije v následujícím působení.Jde do důchodu?Pak pořídíme dárek, který využije ve volném čase, a ne knihu “100 rad, jak být v práci úspěšnější”. Nadřízenému, který přechází do jiné firmy, darujeme např. luxusní pero apod. Kolegům můžete darovat i vánoční dárky, není to však podmínkou, spíše nepsaným pravidlem v případě, že to má podnik takto zavedené. Ani nadřízený nemá povinnost pořídit dárek svým podřízeným.
  • Máme-li nějakého kamaráda či známého cizince, je slušnost/zvyk koupit mu něco typického pro Českou republiku.

Všechna tato pravidla vyplývají ze základů slušnosti, zdvořilosti a empatie.Pokud  chcete čerpat kvalitní informace, sáhněte jednoznačně po publikacích od Ladislava Špačka, inspiraci od Libora Neuwirtha nebo po knize “Etiketa domácí” od mentora Daniela Šmída, která pojednává o slušném chování doma i mezi přáteli. Myslete jen na to, že i etiketa se v průběhu let vyvíjí.